İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın 1000'inci gününde, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenlediler. İki bakan, Rusya'nın Ukrayna üzerindeki saldırganlıklarına karşı direnme ve uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Lammy, "Yarın, Putin'in Ukrayna'ya yönelik barbarca, tam ölçekli işgalinin 1000'inci gününü işaret ediyor. Hafta sonunda, ağustos ayından bu yana Ukrayna’ya yapılan en büyük hava saldırısıyla son vahşet yaşandı; düzinelerce sivil hayatını kaybetti ve yaralandı," ifadelerini kullandı. Lammy, bu saldırının Ukrayna'nın elektrik altyapısını hedef almak için tasarlandığını belirtti ve İngiltere'nin Ukrayna'ya olan desteğini vurguladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı direnişinin sadece Ukrayna için değil, aynı zamanda Avrupa'nın güvenliği için de kritik olduğunu ifade etti. "Putin başarısız olmazsa, fetih savaşları geri dönecek," diye uyardı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha ise Rusya'nın tehditlerinin uluslararası boyutta yanıt gerektirdiğini vurguladı. "Bu küresel tehdit küresel bir yanıt gerektiriyor," dedi. Sybiha, Rusya'nın hava saldırılarının özellikle nükleer santrallerin iletim altyapılarını hedef aldığını belirterek, bu durumun sadece Ukrayna için değil, tüm dünya için büyük riskler taşıdığını kaydetti.
Sybiha, yanlış kararların sonuçları üzerine de dikkat çekti ve Rusya'nın Kuzey Kore ile yaptığı anlaşma sonucunda oradan gelen birliklerin Avrupa'ya kadar geldiğini belirtti. "Birçok uzman Ukrayna'nın hızlı şekilde çökeceğini öngördü; ancak hiçbiri Kuzey Kore birliklerinin Avrupa'da bulunacağını tahmin edemezdi," şeklinde konuştu.
Bakanlar, ABD desteği konusundaki beklentileri de değerlendirdi. Sybiha, "ABD'nin desteğine güveniyoruz. İki partili desteğe güveniyoruz," ifadelerini kullandı. Ancak uzun menzilli taktik füze sistemlerinin (ATACMS) kullanımı hakkında farklı görüşler ortaya çıktı. Sybiha, bu füzelerin Rusya'nın topraklarında hedefleri vurma kabiliyetiyle durumu değiştirebileceğini öne sürdü.
Lammy ise uzun menzilli füzelerin kullanılmasının operasyonel güvenlik açısından risk oluşturabileceğine dikkat çekti ve bu durumun Putin'in işine yarayacağına vurgu yaptı. ABD'nin Ukrayna'ya ATACMS füze sistemlerinin sınırlı şekilde Rus topraklarında kullanımı konusunda çıkan bilgiler, Pentagon sözcüsünün son basın toplantısında açıklığa kavuşturulmamıştı.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.