İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2018'den bu yana ilk kez yüz yüze görüşmek üzere Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen 19. G20 Liderler Zirvesi'nde bir araya geldi. İki lider, iki ülke arasında farklı alanlarda işbirliği olanaklarını ele aldı.
İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, Starmer, iki ülke arasında "tutarlı ve pragmatik" ilişkiler kurma çağrısında bulunarak, İngiltere ve Çin'in G20 ülkeleri ve BMGK üyeleri olarak küresel istikrar ile ekonomik işbirliğinde sorumluluk paylaştığını vurguladı. Starmer, bu ortak hedeflere ulaşmanın önemini dile getirerek, yaklaşımının "tutarlı, saygılı ve pragmatik" olacağına dikkat çekti.
Görüşme sırasında, iki liderin iklim değişikliği konusunun gündemin üst sıralarında yer alması ve net sıfır emisyon hedefine ulaşma yolunda daha fazla çalışma yapılması gerektiği konusunda hemfikir olduğu belirtildi.
Starmer, ayrıca, Hong Kong, insan hakları ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi farklı bakış açılarına sahip olduğu alanlarda Çin ile "dürüst ve açık" bir diyalog kurmak istediklerini ifade etti. Starmer, ülkesinin ulusal çıkarlarına dayalı bir yaklaşım benimseyeceğini ancak öngörülebilir ve pragmatic bir ortak olmayı sürdüreceklerini yineledi.
Görüşmenin bir diğer önemli konusu, İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves'in gelecek yıl ekonomik ve finansal işbirliği görüşmek adına Çin Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile Pekin'de bir araya gelmesi için mutabık kalınmasıydı.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Şi’nin iki ülkenin tarih, kültür ve değerler bakımından farklı olsalar da ortak çıkarlar paylaştığını vurguladığını belirtti. Şi, BMGK'nin daimi üyeleri olarak hem kendi ulusal kalkınmalarını ilerletme hem de küresel sorunlara çözüm üretme sorumlulukları olduğunu ifade etti.
Şi, ticaret, temiz enerji, finansal hizmetler ve sağlık bakımı gibi "geniş potansiyel işbirliği alanları" bulunduğunu belirterek, bu alandaki işbirliğinin iki ülke halklarının yararına olacak şekilde geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, son 10 yılda süre gelen Cina ilişkilerini yeniden normalleştirme hedefi güderek, özellikle ekonomik işbirliğini geliştirmeyi planlıyor. İngiltere Parlamentosu, 2021 yılında Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur azınlığa "soykırım" uyguladığına dair bir karar alırken, farklı dönemlerde iki ülke arasındaki anlaşmazlıklar derinleşti.
Son dönemde İngiltere'nin Çin ile ilişkilerde güvenlik endişeleri de artmış durumda. Örneğin, eski Başbakan Rishi Sunak, "işbirliğinin altın çağının noktalandığını" ve artık "ekonomik güvenliğe odaklanılması gerektiğini" belirtmişti. Daha önce de İngiltere Parlamentosu İstihbarat ve Güvenlik Komitesi, Çin’in İngiltere’nin ekonomisi ve altyapısına sızma girişiminde bulunduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.