DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.250.879,39 -0,38%

İngiltere'nin İsrail'e Silah İhracatında Eleştiriler Büyüyor

İngiltere'nin İsrail'e yönelik silah ambargosu, insan hakları kuruluşları tarafından yetersiz bulunuyor. Tam ambargo talep ediliyor.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 13:58
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 13:58

İngiltere'nin İsrail'e Silah İhracatında Eleştiriler Büyüyor

İngiltere’nin Silah İhracatı Eleştiri Konusu

Uluslararası insan hakları kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları, İngiltere hükümetinin İsrail’e 350 silah ihracat lisansından sadece 30’unu askıya alma kararını eleştiriyor. Bu kararın, silah tedarikinin tamamen durdurulması için yeterli olmadığı vurgulanıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nden Sert Açıklama

Merkezi İngiltere’de bulunan Uluslararası Af Örgütü, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İngiltere’nin bu kararını "boşluklarla dolu" ve "yeterince ileri gitmediği" şeklinde nitelendirerek, F-35 savaş uçağı parçaları tedarikine devam edilmesinin silah kontrolü açısından büyük bir başarısızlık olduğunu belirtti.

Save the Children: "Yetersiz Önlemler Alınıyor"

Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children ise, İngiltere’nin silah satışlarının kısmen askıya alınmasının yeterli olmadığına dikkat çekti. Açıklamada, "Devam eden çatışmada İngiltere’nin silahları, çocuklara karşı yürütülen bu savaşta bir rol oynamamalıdır" denildi. Bu durumun, 14 binin üzerinde çocuğun ölümüne sebep olduğu Gazze’deki sorunları devam ettireceği ifade edildi.

Oxfam'dan Daha Güçlü Adımlar Çağrısı

Bir diğer yardım kuruluşu olan Oxfam, sadece 30 lisansın askıya alınmasının yeterli olmadığını belirterek, "Tüm silah ihracatının askıya alınması ve boşlukların kapatılması için daha güçlü adımlar atılması gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

Filistin Misyonu'ndan Destek

Filistin’in İngiltere’deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, bu durumu İngiltere’nin uluslararası hukuk yükümlülüklerini yerine getirmesi bakımından önemli bir adım olarak görmekte olduklarını kaydetti. Zomlot, uluslararası insancıl hukukun ihlalinin, tam bir silah ambargosu gerektirdiğinin altını çizdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı’ndan Açıklama

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkesinin askıya alma kararının, uluslararası insancıl hukukun ihlali konusunda açık bir risk tespit edilmesi sonrasında alındığını vurguladı. Lammy, 350 lisansın yaklaşık 30’unun askıya alınmasının, gerekirse gözden geçireceklerini belirtti.

Uluslararası Tepkiler ve Davalar

İsrail yönetimi, İngiltere’nin bu kararından "hayal kırıklığı" duyduğunu belirtirken, İngiltere’nin bu tutumu, halk ve dünya kamuoyunda "İsrail’in savaş suçlarına ortak olduğu" eleştirilerine sebep oldu. 7 Ekim 2023'ten bu yana İngiltere, İsrail’e 100’den fazla silah ihracat lisansına onay verdi.