İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves, Kovid-19 pandemisi sonrası bozulan ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmak amacıyla Çin'deki temaslarına başladı. Reeves, iki günlük ziyaretinin ilk gününde, Pekin'deki önemli görüşmeleri gerçekleştirmek üzere Hı Lifıng ile 11. Çin-İngiltere Ekonomik ve Finansal Diyalog Toplantısına katıldı.
Görüşmelerde, Han Cıng ile de bir araya gelen Reeves, 2019'dan bu yana düzenlenmeyen toplantının altını çizen ifadeler kullandı. İki ülke arasındaki diyalogun, 6 yıl aradan sonra yeniden başlaması, ikili ilişkiler açısından bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Hı Lifıng, toplantıda, Çin ve İngiltere'nin birbiriyle tamamlayıcı ekonomik yapıların yanı sıra geniş ortak çıkarlarının bulunduğunu, bu potansiyelin diğer görüş ayrılıklarının üstünde olduğunu vurguladı. Ayrıca, İki tarafın kalkınma stratejilerini uyumlaştırmasının önemine dikkat çekti.
Reeves, zirve sırasında, İngiltere'nin Çin ile ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmanın, ülkesine 1 milyar poundluk ek değer kazandırabileceğini belirtti. Ayrıca, iki ülkenin önümüzdeki 5 yıl için 600 milyon pound değerinde işbirliği anlaşmalarının imzalandığını duyurdu.
İngiltere'de 2023 Temmuz'unda iş başına gelen İşçi Partisi hükümeti, son 10 yılda Muhafazakar Parti iktidarı ederek bozulan ilişkilerin normalleşmesini hedefliyor. Özellikle İnsan hakları ve ticaret alanındaki sorunların çözülmesi amacıyla, ilişkilerin geliştirilmesi için ciddi adımlar atılması bekleniyor.
Son dönemde, İngiltere'nin Çin ile ilişkileri, Rishi Sunak'ın başbakanlık döneminde sıkıntılı bir hal almıştı. Sunak, Çin'in uluslararası düzende oluşturduğu tehditlere karşı daha temkinli bir yaklaşım sergilemiş, Güvenlik, Savunma, Kalkınma ve Dış Politika Bütünleşik Strateji Belgesinde bu konuyu ele almıştı.
Son olarak, İngiltere Parlamentosu'nun İstihbarat ve Güvenlik Komitesi de yayınladığı raporda, Çin'in İngiltere'nin ekonomisi ve siyaseti üzerinde etkili bir şekilde nüfuz etmeye çalıştığını ve hükümetin bu konuda yetersiz kaldığını belirtmişti.