DOLAR
34 0%
EURO
37,84 0%
ALTIN
2.820,22 0%
BITCOIN
1.965.952,73 0%

İngiltere genel seçimlerinde oy kullanma işlemi sona erdi! İşçi Partisi sandık çıkış anketlerinde önde

İngiltere genel seçimlerinde oy kullanma işlemi sona erdi. İlk sonuçlar ve sandık çıkış anketleri, İşçi Partisi'nin Avam Kamarası'nda çoğunluğu kazanacağını gösteriyor.

Yayın Tarihi: 05.07.2024 00:32
Güncelleme Tarihi: 05.07.2024 00:32

İngiltere genel seçimlerinde oy kullanma işlemi sona erdi! İşçi Partisi sandık çıkış anketlerinde önde

İngiltere'de ülkenin gelecek 5 yılına yön verecek genel seçimde oy kullanma işlemi tamamlandı. Yaklaşık 50 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, Parlamentonun seçimle başa gelen kanadı olan Avam Kamarası üyelerini belirlemek için yerel saatle 07.00'de (TSİ 09.00) açılan sandıklar saat 22.00 itibarıyla kapandı.

İngiltere genelinde toplamda 50 milyon seçmenin oy kullandığı seçimde, 4 bin 515 aday 650 sandalyeli Avam Kamarası'na girmek için yarıştı. İlk sonuçların birkaç saat içinde belli olmaya başlaması beklenirken, sandık çıkış anketi sonuçlarının ise oy kullanma işleminin sona ermesinden dakikalar sonra açıklanması öngörülüyor.

İŞÇİ PARTİSİ ÇOĞUNLUĞU KAZANIYOR

Sandık çıkış anketlerine göre, ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi, Avam Kamarası'nda çoğunluğu kazandı. Araştırma firmalarının seçim öncesi yaptığı anketlerde de İşçi Partisi'nin açık ara farkla önde olduğu görülüyordu. Bu sonuçlar, iktidardaki Muhafazakar Partinin büyük bir hezimet yaşayacağı öngörüsüyle örtüşüyor. Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısının 100'lere kadar gerileyeceği tahmin ediliyor. İşçi Partisi'nin ise 400'ün üzerinde sandalye kazanması bekleniyor.

DİĞER PARTİLERİN DURUMU

Anketler, aşırı sağcı Reform UK Partisi, Liberal Demokrat Parti, İskoçya Ulusal Partisi ve Yeşiller Partisi'nin Avam Kamarası'nda birden fazla sandalyeyle temsil edileceğini gösteriyor. Kuzey İrlanda ve Galler'i temsil eden partilerin de parlamentoda yer alabileceği belirtiliyor. Bu durum, İngiltere'nin siyasi yapısında önemli değişimlerin habercisi olarak yorumlanıyor.

Seçimde, Filistin yanlısı bağımsız adaylar da parlamentoya girmek için yarışıyor. Bu adaylar arasında Nelson Mandela'nın ilk seçiminde Güney Afrika'da meclise giren Yahudi kökenli Andrew Feinstein de bulunuyor. Feinstein, seçimin favorisi olan İşçi Partisi lideri Keir Starmer'la aynı seçim bölgesinde yarışıyor. Feinstein'ın amacı, kazanarak Starmer'ın başbakan olmasını engellemek.

ERKEN SEÇİM KARARI

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında yapılması planlanan erken seçimin tarihinin 4 Temmuz olduğunu belirtmişti. Bu erken seçim kararı, siyasi dengelerin hızla değiştiği İngiltere'de kritik bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.

SONUÇLAR SABAH NETLEŞECEK

Seçim bölgelerinden parlamentoya giren milletvekillerinin belli olmasıyla Avam Kamarası'nda ortaya çıkacak genel tablonun sabah saatlerinde netleşeceği tahmin ediliyor. İngiltere'deki genel seçimlerin sonuçları, ülkenin geleceği ve siyasi yapısı üzerinde belirleyici bir etki yaratacak.

Bu sonuçların İngiltere'nin iç ve dış politikasında nasıl bir değişim yaratacağını görmek için gözler sabah saatlerinde açıklanacak resmi sonuçlara çevrildi. İşçi Partisi'nin çoğunluğu elde etmesi halinde, Keir Starmer'ın başbakan olarak göreve başlaması bekleniyor.