DOLAR
34,26 0%
EURO
37,39 0,05%
ALTIN
2.918,72 -0,02%
BITCOIN
2.258.522,33 0,04%

İngiltere'den Çin'in Tayvan Tatbikatına Tepki

İngiltere, Çin'in Tayvan çevresindeki askeri tatbikatlarından endişeli. Barış ve diyalog çağrısı yapıldı.

Yayın Tarihi: 14.10.2024 22:25
Güncelleme Tarihi: 14.10.2024 22:25

İngiltere'den Çin'in Tayvan Tatbikatına Tepki

İngiltere, Çin'in Tayvan Çevresindeki Askeri Tatbikata Tepki Gösterdi

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği geniş kapsamlı askeri tatbikatla ilgili endişelerini dile getirdi. Bakanlık, "Müşterek Kılıç-2024B" adı verilen tatbikatın bölgedeki gerginliği artırdığını belirtti.

Askeri Tatbikat ve Tansiyon Artışı

Açıklamada, "Çin'in Tayvan çevresinde tansiyonu artıran ve Tayvan Boğazı'nda gerginliği yükseltme riski taşıyan askeri tatbikatından endişe duyuyoruz," ifadelerine yer verildi. İngiltere, bu bölgedeki barış ve istikrarın önemini vurguladı.

Barış ve Diyalog Çağrısı

Tayvan sorununu çözümlemek için tehdit ve güç kullanımının yerine yapıcı diyaloga ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi. "Statükoyu değiştirecek herhangi bir tek taraflı girişimi desteklemiyoruz. Tüm tarafları itidalli davranmaya ve barış ile istikrarı tehlikeye atacak adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz," şeklinde bir değerlendirme yapıldı.

Tatbikatın Kapsamı ve Sonuçları

Tayvan'ı üç yönüyle çevreleyen tatbikat, gece saatlerinde başlamıştı ve Çin'in Liaoning uçak gemisi de dahil olmak üzere çeşitli kara, hava ve deniz birlikleri katılmıştı. Tayvan Savunma Bakanlığı, tatbikat süresince 125 savaş uçağı ve 17 geminin bölgede görüldüğünü bildirdi.

Çin'in, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlık süreci yaşayan Tayvan üzerindeki askeri baskısını artırdığı biliniyor. İlgili taraflar, durumu daha da gerginleştirmeden çözüm yoluna gitmek zorunda.