İngiltere'de Kıbrıs Türk Halkının Tarihi Sempozyumu
İngiltere'de, Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda (SOAS) gerçekleştirilen "Kıbrıs Türk Halkının Tarihi" sempozyumu, adada yaşayan Türklerin geçmişi ve onlara tarihte verilen isimler üzerine odaklandı.
Sempozyuma, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve KKTC'nin Londra Temsilcisi Çimen Keskin katılım gösterdi. Ayrıca, Cezire Derneği Başkanı Mustafa Kureyşi ile eski İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (BTCA) Başkanı Ersu Ekrem de konuşmacı olarak yer aldı.
Geçmişten Günümüze Türkler
Mustafa Kureyşi, İslamiyet'in ortaya çıkışından sonra bölgeye Arapların geldiğini vurguladı ve Emevi ile Abbasiler dönemlerinde Orta Asya Türklerinin İslam ordularına katıldığını aktardı. Bu dönemde, İslam ordularının Kıbrıs'a akınlar yaptığını belirten Kureyşi, adada Türk soyundan gelenlerin varlığının olabileceğini ifade etti.
Kureyşi, Osmanlı öncesi dönemde Kıbrıs'ta Türk kölelerin bulunduğunu ve bunlardan bir kısmının Hristiyanlığı seçtiğini, bugün bazı Rumların dedelerini oluşturduğunu kaydetti. Osmanlı fetih öncesinde adada camiler ve medreselerin bulunduğunu gösteren tarihi belgeleri de paylaşarak, fetih sonrası Anadolu'dan Türklerin yerleştirildiğini belirtti.
Tarihi Belgeler ve Tanımlar
Kureyşi, İngiliz belgelerinde adadaki Türklerden "Türk-Müslüman", Rum belgelerinde ise tüm Müslümanlardan "Türk" olarak bahsedildiğini açıkladı. Sempozyumda, adadaki Türklerin durumu ve Kıbrıs sorununun gelişim süreci de ele alındı.
Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, sempozyumun sonunda yaptığı konuşmada, adadaki Türk tarihinin anlatılması ve öğretilmesinin önemine dikkat çekti. Ertaş, Kıbrıs Adası'nda mevcut barış ortamının iki tarafın işbirliğine olanak tanıdığını sözlerine ekledi.