DOLAR
34,16 0,22%
EURO
37,75 0,32%
ALTIN
2.912,74 0,42%
BITCOIN
2.061.553,72 0,96%

İmamoğlu'ndan YSK Üyelerine Hakaret Davası İçin İstinaf Talebi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret davasındaki istinafın duruşmalı yapılmasını istedi.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 13:53
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 13:53

İmamoğlu'ndan YSK Üyelerine Hakaret Davası İçin İstinaf Talebi

İBB Başkanı İmamoğlu'ndan YSK Üyelerine Dava Talebi

Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla mahkumiyet kararı aldığı davada, istinaf sürecinin duruşmalı yapılmasını talep etti.

Adil Yargılanma Hakkı İhlali

İmamoğlu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’ne sunduğu dilekçede, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini öne sürdü. Mahkeme kararının aşırı ölçüsüz olduğunu belirten İmamoğlu, "adaletin açıkça reddi" anlamına geldiğini savundu.

Kendini Savunma Hakkı

Dilekçesinde mahkeme huzurunda doğrudan savunma yapmanın hukukun ve milli iradenin bir gereği olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Seçilmiş bir yöneticinin kendini bizzat savunma hakkının tanınması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Sonuçların Etkisi

İmamoğlu, bu tür yasaklamaların, vatandaşın iradesine etki ettiğini ve sonuçlarının yalnızca kendisiyle sınırlı kalmayacağını ifade etti.

Mahkeme Kararına Tepkisi

“Ben bir suç işlemedim. Eğer bir ceza verilecekse, bu cezanın yüzüme tefhim edilmesi gerektiğine inanıyorum,” diyen İmamoğlu, durumu yüz yüze anlatma isteğini mahkeme heyetine iletti.

Davanın Arka Planı

İmamoğlu, daha önce Sadi Güven ve 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde hakaret suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Ayrıca TCK’nın 53. maddesi gereğince belli haklardan yoksun bırakılmasına karar verilmişti.

Bu madde, mahkumiyetin kişi üzerindeki kamu görevlerinden men edilmeyi ve siyasi hakların kısıtlanmasını içeriyor.