Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından düzenlenen "Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Bilgi Paylaşımı Üçlü Forumu", kayıt dışılıktan kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesine yönelik yaklaşımların ele alındığı ikinci gün oturumlarıyla sona erdi. Forum, Beşiktaş'taki bir otelde gerçekleştirildi.
Foruma Türkiye, Karadağ, Özbekistan, Ermenistan ve Yunanistan'dan işçi ve işveren temsilcileri katıldı. Grup sunumlarında, etkili bir işçi, işveren ve hükümet diyaloğunun kurulması gerektiği vurgulandı. Başarı için güvenli veri ve sağlam bilgiye ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi. Ayrıca, işçilerin haklarına yönelik bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi.
HAK-İŞ Konfederasyonu Başkan Danışmanı Kürşat Tutar, "Kayıt dışılıktan kayıtlı ekonomiye geçiş noktasında 2016'dan bu yana çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de bu konuda bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleşiyor" dedi. Tutar, kadınlar, gençler, engelliler ve göçmenlerin istihdamda yaşadığı güçlükleri de vurguladı.
Kayıt dışı çalışmanın azaltılmasıyla kazan-kazan yaklaşımının mümkün olacağı belirtilirken, formel ekonomiye geçişin önemine de dikkat çekildi. Tutar, sendikalaşma oranının artırılması için bu tür etkinliklerin hayati önem taşıdığını ifade etti.
Program, "Kayıt Dışı Çalışmayla Mücadelede AB Deneyimi ve AB Platformundan Öğrenilen Dersler" başlıklı oturumun ardından, ILO Ülke Direktörü Yasser Hassan’ın moderatörlüğünde yapılan kapanış konuşmalarının ardından sona erdi.