Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

İlk ifadeler ortaya çıktı: Ben bu davanın başıyım, azmettiricisiyim

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine yönelik bugün başlayan duruşma kapsamında ilk ifadeler ortaya çıkmaya başladı.

Yayın Tarihi: 01.07.2024 16:39
Güncelleme Tarihi: 01.07.2024 16:39

İlk ifadeler ortaya çıktı: Ben bu davanın başıyım, azmettiricisiyim

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in cinayetine yönelik bugün görülmeye başlanan dava devam ediyor. Ankara 32’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanan yargılamada 22 sanık ifade vermeye başladı. 

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde yer alan duruşma salonunda 5 gün sürmesi beklenen planlı duruşmalar nedeniyle salon girişi ve kolluk kuvvetleri tarafından güvenlik önlemleri alındı. 22 sanığın yer aldığı davada ifadeler de verilmeye başlandı. 

Tetikçi Özyağcı’nın ifadesi ortaya çıktı 

Cinayetin azmettiricisi olduğu öne sürülen Doğukan Çep, “Bay Kemal nerede” diyor bağırdıktan sonra salondan çıkarıldı. Bir süre sonra tekrar salona alınan Çep’in avukatı İbrahim Ethem Yiğit ile Çağrı Can Pak, MHP adına davaya katılma talebinde bulundu. Savcı ise katılma talebini reddetti ve MHP’nin suçtan zarar görme sıfatı bulunmadığını kaydetti. Avukatlar, salonun izleyici bölümünde duruşmayı takip etti. 

Sinan Ateş’in tetikçisi Eray Özyağcı, emniyetteki ifadesinin baskı altında alındığını, Sinan Ateş’in kendisine bir dosya ile alakalı verdiği sözü tutmadığını ve para istediğini söyledi,. Daha sonra “Suat ağabeyi” arayıp yardım istediğini söyleyen Özyağcı, Doğukan Çep ile birlikte otoparka gittiklerini söyledi. Sinan Ateş’i ayaklarından vurması talep edildiğini söyleyen Özyağcı, polis arkadaşlarıyla birlikte Ankara’ya gittiğini kaydetti. İfadelerinde Doğukan Çep’i korumak için cinayeti kendisi tasarlamış gibi ifade verdiğini kaydeden Çep, Sinan Ateş’e sağlı sollu yalnızca ayaklarına ateş ettiğini kaydetti. Ateş ettikten sonra Ateş’in yanındaki kişilerin kendisine karşılık verdiğini söyleyen Özyağcı, “Reisi vurduk” şeklinde bağırdıklarını duyduğunu söyledi. Olay sonrasında Doğukan Çep’in kendisini aradığını ve “Sinan Ateş ölmüş, ben sana sadece yarala demedim mi?” dediğini aktardı. Kendisinin ise aslında öldürmek istemediğini belirterek “ben bu adamı öldürmedim” şeklinde yanıt verdiğini vurguladı. 

Akşam saatlerinde yeniden aradığını kaydeden tetikçi Özyağcı, “Vedat yakalanmış İstanbul’a gitmeyin, orada saklan çıkma dışarı” dediğini belirtti. 4 gün kadar kaldıklarını belirten Özyağcı, Sinan Ateş’in ayaklarına Doğukan Çep nedeniyle sıktığını, öldürmediğini ve nasıl öldürüldüğünü araştırmasını istediğini kaydetti ve ekledi:

“Tahliye talebim yoktur” 

Doğukan Çep: Ben bu davanın baş aktörüyüm! 

Mahkeme sık sık izin almadan konuşan, silahlı eylemi organize ettiği öne sürülen Doğukan Çep, ise şu ifadeleri kullandı:

"Ben bu davanın baş aktörüyüm, azmettiricisiyim, ifade vermek istiyorum" dedi. Mahkeme Başkanı 'Sıran gelince konuşursun, otur yerine.” 

İddialara göre tetikçi Eray Özyağcı’yı olay yerine getiren ve ardından oradan kaçıran motokurye sanık Vedat Balkaya ise emniyette baskı altında ifade verdiğini öne sürdü. Doğukan Çep alacağı olduğunu ve tahsilatı da Eray Özyağcı’nın yapacağını söyleyen Balkaya, kendisinin kandırıldığını alacak verecek durumu için araca ihtiyaçları olduklarını düşünerek oraya gittiğini ifade etti. Olay yerinde birinin vurulacağını bilmediğini söyleyen Balkaya, yapılan iyiliğin altında kalmamak için yardım ettiğini ve Eray’ın vurduğu kişinin öldüğünü de emniyette öldüğünü öğrendiğini kaydetti. 

Taksideyken silah sesleri duyuldu! 

Öte yandan iddianamede yer alan cinayet öncesi keşif yapan sanık Suat Kurt, Doğukan Çep’in manevi kardeşi olduğunu ve ricada bulunduğunu kaydetti. Eray Özyağcı’yı tanımadığını öne süren Kurt, en fazla ayaklarından yaralanacağının söylendiğini aktardı. Olayın olduğu gün Eray’ın orda olduğundan haberi olmadığını ve İstanbul’da Eray’ı karşıladığını kaydeden Kurt, Doğukan Çep’in kendisine Ankara’ya gidip gidemeyeceğini sorduğunu kaydetti. Sinan Ateş’in adres ve bilgilerini atan kişinin kendisi olduğunu kaydeden Özyağcı, meselenin kendi meselesi olmadığını söyledi. Eray’la Doğukan’ın telefonda görüşürken Sinan Ateş’in vurulacağını öğrendiğini belirten Kurt, taksiye binip gittiğini ve taksideyken de silah seslerini duyduğunu, ardından otobüs değiştirerek kaçtığını kaydetti. 

“Dışarıdaydım, aranıyordum!”

Öte yandan sanıklardan Doğukan Çep ise cinayeti kendisin azmettirdiğini söyleyerek “dışarıdaydım, aranıyordum” ifadelerini kullandı. Bir gün sabah namazını Ateş ile yan yana kıldıklarını söyleyen Çep, 2013 yılında ceza aldığını, bu yüzden de Ateş’ten yardım istediğini, Ateş’in de “ne demek yardımcı olurum” cevabını verdiğini aktardı. Telefonda olayı anlattığını 2020 yılında da telefonunun çaldığını ve Ateş’in kendisine “kanalı buldum, dosyayı halledecekler, 1 milyon lira istiyorlar” ifadelerini kullandı. Kendisinin o kadar parayı bulamayacağını söyleyen Çep’e Ateş’in “200 bin peşinat verelim gerisini hallederiz” dediğini aktardı. Parayı bir otelde verdiğini söyleyen Çep, bazen İstanbul’dan birilerini sorduğunu kaydetti. 2021 yılında telefonunun bir kez daha çaldığını ve 200 bin lira daha istediğini ve bu sefer farklı kişilere verileceğini söylediğini aktaran Çep, borç vererek hallettiğini belirtti. 

Kız Kulesi’nin karşısında oturdukları sırada kendisini çağırdıklarını söyleyen Çep, “iş uzun sürebilir ancak hallolacak” cevabını aldığını aktardı. 2022 yılının Kasım ayında ise artık sona yaklaşıldığını ve paranın tamamını vermesi gerektiğini söyleyen Ateş için Ankara’ya geldiğini ve kalan parayı verdiğini söyledi. Poşette parayı teslim ettiğini söyleyen Çep, poşetin beyaz bir arabaya koyulduğunu aktardı. Arabanın plakasını gördüğünü ve Aralık ayı başlarında aradığını belirten Çep, Ateş’ten haber beklediği cevabını aldığını kaydetti. “Ağabey hani sonuna gelmiştik?” Sorusunu sorduğunu söyleyen Çep, 2-3 gün sonra tekrar aradığını ve Ateş’in müsait olmadığını söyleyerek telefonunu kapattığını ve sonraki telefonlarını açmadığını vurguladı. Kendi kendisine “benim paraya el koydu, ben bunu ayaklarından vuracağım” diyen Çep, Ateş’i öldürmeyi amaçlamadığını “öldürmeye gelseydim öldürmeye gönderdim derdim” şeklinde ifade etti. 4’üncü gün İstanbul’da yakalandığını kaydeden ve Ateş’in ölmesine üzüldüğünü kaydeden Çep, cezasına razı olduğunu vurguladı. Ayrıca suikast yapmaya gelen adamın ayaklarına değil arkasından sırtından vuracağını, bu sayede görüşmeyeceğini, ancak sadece ayaklarından vurmak istediklerini yeniden ekledi. 

Son olarak Çep, Sinan Ateş’in gövdesine isabet eden kurşunun Selman Bozkurt’un silahından çıktığını iddia ederek araştırılması talebinde bulundu. Ayrıca tahliye talep etmediğini de ekledi.