Konya'da kış yaklaşırken insanlar, özellikle son dönemde yaşanan grip salgınının ardından bağışıklıklarını arttırmak adına turşuya yoğunluk gösterdi. Selman Kozan, turşu yapmanın önemli noktalarını sıralarken, turşu ürünlerini olgunlaştırmak için ezmek gerektiğini vurguladı. Tüm detaylar haberimizde.
HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Günümüzde giderek yaygınlaşan üst solunum yolu hastalıkları sağlık açısından giderek artan bir tehdit oluşturuyor. Solunum yolu enfeksiyonlarına sebebiyet veren grip salgınları başta çocuklar olmak üzere herkesi etkileyebilir. Bağışıklığınızı güçlendirmek istiyorsanız Türk beslenmesinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu öneriyoruz. Turşu üreticisi Selman Kozan, salatalık montajında bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, salatalığın çabuk bozulmaması, mükemmel tat ve dokuyu koruması önemli olduğunu söyledi. Turşu üreticisi Selman Kozan, aralarında mandalina, yumurta, kavun ve karpuzun da bulunduğu yetmiş çeşit salatalık üretip sattığını söyledi. Kozan ifadelerine şunları da ekledi: "Evimizin bahçesinde salatalıkla başladık. Evimizin bahçesinde salatalık turşusu yaptığımızda çiçek kısmı denilen bir yeri bulunuyor. Çiçeğini çıkarın ve salatalığın temiz olduğundan emin olmak için 2-5 dakika ılık suda bekletin. İşin püf noktası salatalığı hijyenik bir şekilde yıkadıktan sonra bıçakla salatalığın içi boş kalmayacak şekilde kesip mayalanmasını sağlamaktır. "
"Daha sonra bıçak yardımıyla sarımsak dişlerini ekleyin. Oranı tercihinize göre koyabilirsiniz. O halde sirke kepçeniz, kaya tuzu kepçeniz ve gerçek kaya tuzunuz olmalıdır. Daha sonra içme suyunu ekleyip ağzına kadar doldurun. Suyu döktükten sonra şişe ters çevrilerek 1-2 gün bekletilmelidir. 1 hafta sonunda ağzı sıkıca kapatılarak güneş ışığından uzak, serin bir yerde saklanmalıdır. Turşu için önemli olan kurma suyudur. Bunu doğru yaptığınız zaman kuracağınız her turşu güzel olacaktır." Kozan, en çok salatalık turşusu ve sarımsağın tüketildiğini anlattı. "Geçen yıl altmış beş çeşit . bulunuyordu Konya'da turşu çeşitlerini giderek artırıyoruz. Örneğin bu yıl karpuz turşusu yaptık. Ejder meyvesi turşusu yaptık. En çok tüketilen salatalık, salatalık turşusu, biber turşusu zaten bildiğimiz yaygın turşulardır. Ayrıca bamya da artık turşularda tercih ediliyor, bu nedenle sarımsak da doğal antibiyotik olduğu için tercih ediliyor. Ayrıca kış yaklaşıyor ve hastalıkların sayısı da artıyor. Bu nedenle sağlık açısından kış aylarında mümkün olduğu kadar turşu ve turşu suyu tüketmek gerekiyor. Tabii fiyatlar piyasa talebine göre geçen yıla göre arttı. Turşu fiyatı yetmiş beş TL'den başlıyor.”