DOLAR
34,14 -0,13%
EURO
38,22 -0,08%
ALTIN
2.914,32 0,09%
BITCOIN
2.179.735,95 0,54%

İklim Değişikliği Orta Avrupa'daki Selleri İki Katına Çıkardı

Orta Avrupa'daki sel felaketlerinin sıklığı ve etkisi, iklim değişikliği nedeniyle artıyor. Uzmanlar uyarıyor.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 08:42
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 08:42

İklim Değişikliği Orta Avrupa'daki Selleri İki Katına Çıkardı

İklim Değişikliği ve Sel Felaketleri

Son yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin etkilerinin Orta Avrupa'daki sel felaketlerinin yaşanma ihtimalini iki katına çıkardığını ortaya koydu.

Yoğun Yağışlar ve Riskler

Uluslararası bilim insanları tarafından hazırlanan bir analiz, insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğinin Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Romanya, Macaristan, Almanya ve Slovakya gibi ülkelerdeki sel olaylarını etkilediğini göstermektedir. Araştırma sonuçları, yağış yoğunluğunun %7 oranında artış gösterdiğini belirtiyor.

Trajik Sonuçlar

Gözlemler, bu sellerin yaklaşık 24 insanın hayatına mal olduğunu göstermektedir. S&P Global Ratings, bölgedeki sigortalı hasarın yaklaşık 2.2 milyar avro olduğunu belirtti.

Uzmanlardan Uyarılar

Imperial College Londra'dan iklim uzmanı Joyce Kimutai, "Fosil yakıtlardan kaynaklanan ısınmanın sonuçları, bu tür olayların görülme sıklığını arttıracak" dedi. Bunun yanı sıra, iklim bilimcisi Friederike Otto ise "İklim değişikliği, toplumun en savunmasız kesimleri için büyük bir tehlike oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Gelecekteki Etkiler

Bilim insanları, fosil yakıtların kullanımına devam edilmesi halinde benzer iklim olaylarının %50 daha sık ve %5 daha yoğun ortaya çıkacağını söylüyor. Bu durumda yıkıcı sel riskinin artacağına ve maliyetlerin yükseleceğine dikkat çekiyor.

Sona Doğru

Sonuç olarak, Avrupa'nın her yerindeki liderlerin bu iklim sorununu ciddiye alması gerektiği vurgulanıyor. Fosil yakıtların sona erdirilmesi, topluma çeşitli faydalar sağlayacağı belirtiliyor.