DOLAR
35,32 -0,04%
EURO
36,56 -0,03%
ALTIN
3.009,36 -0,07%
BITCOIN
3.428.624,7 -0,38%

IICEC Direktörü Güray, Sürdürülebilir Enerji İçin Verimliliğin Önemi Üzerine Değerlendirmelerde Bulundu

Güray, Türkiye'nin enerji verimliliği hedefleri ile OECD ülkeleri arasında öne çıktığını belirtti.

Yayın Tarihi: 06.01.2025 12:48
Güncelleme Tarihi: 06.01.2025 12:48

IICEC Direktörü Güray, Sürdürülebilir Enerji İçin Verimliliğin Önemi Üzerine Değerlendirmelerde Bulundu

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Direktörü Bora Şekip Güray, sürdürülebilir enerji geleceği için verimliliğin kritik önemine dikkat çekti. Güray, enerji verimliliğinin maliyetlerin yönetimi ve azaltılması açısından hayati bir rol üstlendiğini vurguladı.

Merkezden yapılan açıklamaya göre, Enerji Verimliliği Haftası kapsamında 6-12 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklerle enerji verimliliği konusunun çok yönlü katkıları tekrar hatırlanacak. Güray, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2024'te açıklanan Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve Eylem Planı'nın 20,2 milyar dolarlık yatırım hedefi taşıdığını belirtti.

Güray, Türkiye'nin son dönemde enerji yoğunluğundaki azalma performansıyla OECD ülkeleri arasında öne çıktığını ifade ederek, “Bu performansın sürmesi, verimli büyüme yoluyla daha sürdürülebilir bir enerji geleceği açısından kritik önem taşıyor” dedi.

Enerji verimliliğinin, enerji ithalat faturasının azaltılması, enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve karbon nötr enerji hedeflerine ulaşılması açısından fırsatlar sunduğunu belirten Güray, şu şekilde devam etti:

“IICEC'in enerji verimliliğine yönelik çalışmaları, Türkiye'nin enerji güvenliği, rekabetçi enerji arzı ve temiz enerji dönüşümüne somut katkılar sağlıyor. Türkiye'nin enerji sistemi hala büyük oranda ithal fosil yakıtlara bağımlıdır. Enerji ithalat faturasının cari işlemler dengesindeki olumsuz etkisini azaltmak için yerli petrol ve yenilenebilir enerji üretiminde artışlar kritik öneme sahiptir.”

Güray, enerji verimliliğinin, Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedefleriyle uyumlu olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 2053 net sıfır hedefinde ve sera gazı emisyonlarındaki azaltım hedeflerine ulaşılmasında enerji verimliliği önemli fırsatlar sunuyor.

“Binalarda yalıtımın güçlendirilmesi, sanayinin enerji tüketim süreçlerinde verimlilik artışları ve ulaşımda yakıt ekonomisindeki iyileşmeler gibi çok boyutlu fırsatlar mevcuttur” diyen Güray, ayrıca verimli bölgesel ısıtma ve enerji teknolojilerinin verimliliğine odaklanılması gerektiğini belirtti.

Güray, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve Türkiye Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) gibi gelişmeler, enerji verimliliği odağını güçlendirecek ve yeni iş modellerinin gelişimini tetikleyecektir. Enerjinin akılcı kullanımı, enerji maliyetlerinin azaltılması açısından da kritik öneme sahiptir” şeklinde konuştu.

Son olarak, Güray, Türkiye enerji sektöründe elektrifikasyon trendinin önemli olduğunu belirterek, elektrikli kara yolu ulaşımından raylı sistemlerdeki elektrifikasyon hedeflerine kadar birçok fırsatın var olduğunu ifade etti. Elektrikli motorlar ve aydınlatma sistemleri, elektrifikasyonun verimli gelişimi için önemli potansiyel taşıyor.