Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Huzurevindeki banyo faciası: 2 görevliye hapis cezası

İzmir’in Güzelbahçe ilçesindeki bir yaşlı bakımevinde banyo yaptırılan Fatma Uraz’ın (86) vücudunun yandığı ve kaldırıldığı hastanede öldüğü olayla ilgili davada karar çıktı. Mahkeme, banyo yaptıran görevliler Nesrin Ö. ve Tuğçe A.'yı ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan hapis cezasına mahkum etti. Sanıklar, Uraz’ın nadir görülen bir hastalıktan öldüğünü iddia etse de adli tıp raporu bunu çürüttü.

Yayın Tarihi: 20.12.2023 23:54
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 23:54

Huzurevindeki banyo faciası: 2 görevliye hapis cezası

Olay, 16 Eylül 2018’de Güzelbahçe’deki özel bir yaşlı bakımevinde yaşandı. Nesrin Ö. (56) ve Tuğçe A. (57) isimli görevliler, Fatma Uraz’ı banyoya götürdü. Banyo sonrası Uraz’ın vücudunda kızarıklıklar ve soyulmalar fark edildi. Görevliler, Uraz’ın yanıklarına merhem sürerek durumu gizlemeye çalıştı. Ancak Uraz’ın yakınları, durumu fark edip kadını hastaneye götürdü. Uraz, 21 Eylül 2018’de hayatını kaybetti.

SANIKLAR SUÇLAMALARI REDDETTİ

Uraz’ın kızı Zehra Yılmazer, yaşlı bakımevinin görevlilerinden şikayetçi oldu. Savcılık, soruşturma başlattı. İfadeleri alınan Nesrin Ö. ve Tuğçe A., suçlamaları reddetti. Sanıklar, Uraz’ın Pemfigus adlı nadir görülen bir deri hastalığından dolayı öldüğünü ve vücudundaki izlerin de bu hastalığa bağlı olduğunu öne sürdü. Ancak adli tıp kurumundan istenen rapor, Uraz’ın ölüm nedeninin yanık ve gelişen komplikasyonlar olduğunu ortaya koydu. Raporda, Uraz’ın ölümüne yol açabilecek herhangi bir dermatolojik hastalığının bulunmadığı da belirtildi.

Savcılık, iddianame hazırlayarak sanıklar hakkında ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. İddianamede, Tuğçe A.'nın asli, Nesrin Ö.'nün ise tali kusurlu olduğu kaydedildi.

MAHKEME SANIKLARI CEZALANDIRDI

Dava, İzmir 43’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bugün yapılan duruşmaya tutuksuz sanık Nesrin Ö., Uraz’ın kızı Zehra Yılmazer ve taraf avukatları katıldı. Sanık avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı. Sanık Nesrin Ö. ise son sözünde, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda 25 yıl görev yaptım. 10 yıldır da bu özel kurumun hem müdürlüğünü hem de kuruculuğunu yapıyordum. İşimi çok iyi yapmaya çalıştım. Yaşanan olaydan dolayı çok üzgünüm. Kusurum yoktur. O gün orada değildim. Zehra hanımın bana haber vermesi üzerine gittim, 112’yi aradım. Kendimden çok fedakarlık yaparak hizmet ettim. Suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Heyet, sanık Nesrin Ö.'yü 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle cezada indirim uygulandı ve ceza 2 yıl 6 ay hapse indirildi. Diğer sanık Tuğçe A. ise 4 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve verilen cezanın sanık üzerindeki etkileri nedeniyle cezada indirim yapıldı ve ceza 3 yıl 4 ay hapse çevrildi.