DOLAR
34,24 0,15%
EURO
37,34 -0,1%
ALTIN
2.913,21 0,51%
BITCOIN
2.144.256,4 0,11%

Husiler'den ABD ve İngiltere'ye Hava Saldırısı İddiası

Husilerin, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki hava saldırılarına dair açıklamaları ve Kızıldeniz'deki son durum bilgileri.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 21:41
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 21:41

Husiler'den ABD ve İngiltere'ye Hava Saldırısı İddiası

Husiler, Yemen'de Hava Saldırıları Gerçekleştirildiğini Açıkladı

Yemen'deki Husiler, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ın, Sana, Zemar, Hudeyde ve El-Beyda şehirlerine toplam 15 hava saldırısı düzenlediğini bildiriyor. El-Mesira televizyonunun aktardığı habere göre, koalisyon uçakları, başkent Sana'nın Es-Sevra bölgesindeki bakım merkezine 4 saldırı gerçekleştirdi.

Uluslararası Havalimanı ve Hudeyde'ye Saldırılar

Savaş uçakları aynı zamanda Uluslararası Hudeyde Havalimanı ve şehrin El-Kesib bölgesine yönelik 7 hava saldırısı düzenledi. Zemar kenti güneyine bir, El-Beyda'nın doğusundaki Mukeyras bölgesine ise 3 hava saldırısı gerçekleştirildi.

Saldırılar sonucunda ölüler veya yaralılar olup olmadığına dair bilgi verilmezken, ABD ve İngiltere'nin bu konuda henüz bir açıklama yapmadığı bildirildi.

Kızıldeniz'deki Gelişmeler

Husilerin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yanıt olarak, 31 Ekim 2023'ten itibaren Yemen açıklarında İsrailli ticari gemilere el koymaya başladıkları ve bazılarına insansız hava araçlarıyla saldırı düzenledikleri belirtildi. Bu durum, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz'deki seferlerini durdurmasına neden oldu.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğini korumak amacıyla 18 Aralık 2023'te çok uluslu bir deniz görev gücü kurdu. Bu süreçte, ABD güçleri Yemen'den fırlatılan füzeleri ve kamikaze dronları düşürdüklerini iddia etti.

AB ve İtalya'nın Katkıları

Avrupa Birliği, Kızıldeniz seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı. İtalya ise 5 Mart’ta bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Süveyş Kanalı üzerinden yapılan küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturduğu ve bu güzergahın Avrupa ile Asya arasında en kısa ulaşımı sağladığı bilinmektedir.