DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,24 0%
BITCOIN
1.969.383,94 0%

Husiler ABD SİHA'sını Düşürdüğünü Duyurdu

Yemen'deki Husiler, Marib semalarında ABD'ye ait bir SİHA'yı engellediklerini belirtti.

Yayın Tarihi: 08.09.2024 01:24
Güncelleme Tarihi: 08.09.2024 01:24

Husiler ABD SİHA'sını Düşürdüğünü Duyurdu

Husiler'den ABD'ye Yönelik Bir Hamle

Yemen'deki İran destekli Husiler, ülkenin merkezi Marib ilinde bir ABD yapımı silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini açıkladı.

Askeri Açıklama

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Marib semalarında bulunan bir MQ-9 tipi SİHA'nın kendi hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini belirtti. Bu olayla birlikte düşürülen MQ-9 SİHA sayısının 8'e yükseldiğini de ekledi.

Kızıldeniz'deki Gelişmeler

Husilerin son eylemleri üzerine, İsrail'in Gazze saldırılarına duyulan tepki çerçevesinde, 31 Ekim 2023 tarihinden itibaren Yemen açıklarında İsrailli ticari gemilere yönelik el koymalar ve saldırılar düzenledikleri bildirilmektedir. Bu durum, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz'deki operasyonlarını durdurmasına neden oldu.

Uluslararası Tepkiler

ABD, deniz ticareti güvenliğini sağlamak amacıyla 18 Aralık 2023 tarihinde Husi güçlerine karşı uluslararası bir "Refah Muhafızı Operasyonu" adlı deniz görev gücü oluşturduğunu açıkladı. Bu çerçevede vakalarda birçok kez Yemen'den fırlatılan füze ve insansız hava araçlarının düşürüldüğü bildirilmektedir.

Avrupa'nın Müdahale Planı

Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz'de güvenliği sağlamak için Aspides misyonunu başlattı. Ayrıca İtalya, 5 Mart tarihinde misyona katılma kararı alarak taktik kumanda görevini üstlendi.

Küresel ticaretin büyük bir kısmı, Akdeniz'i Kızıldeniz ile birleştiren ve Avrupa ile Asya'nın en kısa geçiş yollarından birini sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirilmektedir.