İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yaptığı açıklamalarda, İsrail'in Gazze'deki Filistinli sivillerin yeterli suya erişimini kasıtlı bir şekilde engelleyerek soykırım suçları işlediğini belirtti.
HRW, bu bulgularını "Yok Etme ve Soykırım Eylemleri: İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri Kasıtlı Olarak Sudan Mahrum Bırakması" başlıklı raporunda detaylandırdı. Raporda, Ekim 2023 itibarıyla İsrail'in Gazze'de yaşayan sivillerin su ihtiyacını kasıtlı şekilde engellediği vurgulanıyor.
Gazze'deki yetkililerle yapılan görüşmeler ve uydu görüntüleri kullanılarak hazırlanan 179 sayfalık raporda, İsrail güçlerinin Gazze'deki su arıtma ve hijyen tesislerine zarar verdiği belirtiliyor. Bu zararlar nedeniyle bölgedeki nüfusun hayatta kalması için gerekli asgari su miktarına erişemediği, bunun da binlerce insanın susuzluk ve hastalık dolayısıyla hayatını kaybetmesine yol açtığı ifade edildi.
Raporda, İsrailli yetkililerin Gazze'ye su teminini durdurmasının yanı sıra, elektrik kesintileri ve yakıt kısıtlamaları nedeniyle bölgenin su ve sanitasyon altyapısının işlevsiz hale geldiği bilgisi de yer alıyor. Ayrıca, İsrail'in su altyapısına ve onarım malzemelerine zarar vermesinin kasıtlı olduğu öne sürülüyor.
HRW İcra Direktörü Tirana Hassan, "Su, insan hayatı için vazgeçilmezdir. İsrail hükümeti, Gazze'deki Filistinlilere hayatta kalmak için gerekli asgari miktarı kasıtlı olarak sağlamıyor," diyerek durumu eleştirdi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye su ve insani yardım gönderdiğini iddia etti.
Bunun yanı sıra, 7 Ekim 2023'te başlayan çatışmaların ardından yapılan saldırılarda ölü sayısının arttığı da raporda gündeme getirildi. 7 Ekim'den bu yana Gazze'de, çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere önemli bir can kaybı yaşandığı duyuruldu.
Son olarak, 24 Kasım 2023'te başlayan insani ara döneminde 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı, ancak binlerce Filistinlinin hâlâ alıkonulduğu bildiriliyor.