DOLAR
35,19 0%
EURO
36,73 -0,07%
ALTIN
2.968,28 0,03%
BITCOIN
3.441.744,59 -1,09%

Hizan'daki Köylüler Asırlık Pekmez Geleneğini Yaşatıyor

Hizan'daki Akşar köyü sakinleri, asırlardır süren geleneksel üzüm pekmezi üretimini titizlikle gerçekleştiriyor.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 10:06
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 10:27

Hizan'daki Köylüler Asırlık Pekmez Geleneğini Yaşatıyor

Hizan'da Geleneksel Üzüm Pekmezi Üretimi

İtli'sin Hizan ilçesinde yer alan Akşar köyü, asırlardır süregelen bir geleneği yaşatıyor. Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, kendi bağlarında özenle yetiştirdikleri üzümleri, bağ bozumunda toplayarak köye taşıyorlar.

Pekmez Yapım Süreci

Köylüler, topladıkları üzümleri yıkadıktan sonra ezerek suyu çıkartıyor. Elde edilen bu üzüm suyu, "maya" işlevi gören beyaz toprakla karıştırıldıktan sonra büyük kazanlarda kaynatılıyor.

Meşakkatli bir süreç sonunda, köylüler ürettikleri pekmezin bir kısmını kendileri için ayırırken, diğer kısmını satarak gelir elde ediyorlar. Mezra sakinlerinden Erkan Özer, bu geleneği atalarından devralarak yıllardır sürdüğünü aktarıyor.

Erkan Özer'in Açıklamaları

Üzümleri yıkayıp sıkma kazanlarına koyduktan sonra gelen süreci anlatan Özer, "Üzümlerimizi sıktıktan sonra elde ettiğimiz suyu toprak mayası ile karıştırıp bidonlara koyuyoruz. Dinlendirdikten sonra kazanlara bırakıyoruz. 100 litre üzüm suyundan yaklaşık 35-40 litre pekmez elde ediyoruz. 280 derecede kaynatıp bütün toksinlerini alıyoruz. Hazır hale gelen pekmezimizi çevre illere ve dostlarımıza sunuyoruz,” dedi.

Doğal Üzüm Pekmezinin Faydaları

Özer, doğal olarak üretilen üzüm pekmezinin birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, bu nedenle ürünlerinin tercih edildiğini vurguladı.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı...

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.