DOLAR
34,26 -0,05%
EURO
37,63 -0,02%
ALTIN
2.912,51 0,25%
BITCOIN
2.202.703,22 -2,74%

Hindistan ve Maldivler Liderleri İkili İlişkileri Güçlendiriyor

Modi ve Muizzu, Yeni Delhi'de stratejik işbirliğini görüşmek üzere bir araya geldi.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 15:21
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 15:21

Hindistan ve Maldivler Liderleri İkili İlişkileri Güçlendiriyor

Hindistan ve Maldivler Liderlerinden Önemli Görüşme

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Başbakan Narendra Modi ve Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Muizzu, ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla bir araya geldi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal, iki liderin kalkınma, enerji, ticaret, finans ve savunma gibi önemli alanlarda işbirliğini artırmak için çeşitli konuları ele aldığını belirtti.

Kapsamlı Anlaşmalar ve Ekonomik Ortaklık

Görüşmeler sonucunda, iki ülke arasındaki Kapsamlı Ekonomik ve Deniz Güvenliği Ortaklığı resmileştirildi. Bu kapsamda, 400 milyon dolarlık bir swap anlaşması dahil bir dizi anlaşma da imzalandı.

Hindistan'ın Desteği ve Gelecek Vizyonu

Modi, düzenlenen ortak basın toplantısında Maldivler'e olan desteklerini vurgulayarak, "Maldivler halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak, doğal afetler sırasında içme suyu sağlamak ve Kovid-19 sürecinde aşı dağıtmak gibi konularda her zaman sorumluluğumuzu yerine getirmişizdir" dedi. Ayrıca, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlayacağını duyurdu.

Maldivler'in Geleceği ve Askerlerin Çekilmesi

Muizzu, Hindistan'a yaptığı bu ziyaret kapsamında, ortaklıklarının kalkınma, ticaret, dijital ve finansal sektörler, sağlık, enerji ve güvenlik işbirliği alanlarını kapsayacağını belirtti. Ayrıca, Maldivler'in bölgede barış ve kalkınmaya yönelik ortak vizyona bağlı bir dost kalacağını ifade etti.

Göreve geldiği günden kısa bir süre sonra, Muizzu Hint askeri personelinin ülkeden çekilmesi talimatını vermişti. İlk grubun 10 Mart'ta, geri kalanının ise 10 Mayıs'a kadar gönderileceğini açıkladı. Maldivler Savunma Bakanlığı, 5 Mart'ta Çin ile askeri alanda işbirliği anlaşması imzalamıştı. Hindistan, Maldivler ile varılan mutabakat çerçevesinde askerlerini 10 Mayıs itibarıyla tamamen geri çekti.