DOLAR
34,26 0,08%
EURO
37,38 0,38%
ALTIN
2.922,33 0,2%
BITCOIN
2.260.948,46 -5,28%

Hindistan-Kanada İlişkilerinde Gerginlik Tırmanıyor

Hindistan, Kanada'nın Sih lideri Nijjar'ın öldürülmesiyle ilgili iddiaları şiddetle reddetti ve diplomatik kriz yaşandı.

Yayın Tarihi: 14.10.2024 21:17
Güncelleme Tarihi: 14.10.2024 21:17

Hindistan-Kanada İlişkilerinde Gerginlik Tırmanıyor

Hindistan, Kanada'nın İddialarını Reddetti

Hindistan, Kanada'daki ayrılıkçı Sih lideri Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada Hint diplomatlarının "ilgili kişiler" olarak nitelendirilmesini "akıl almaz ithamlar" olarak görüyor. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, bu tür iddiaların Kanada Başbakanı Justin Trudeau hükümetinin siyasi hesaplarıyla şekillendiğini belirtti.

Diplomatik Gerginlik Artıyor

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Nijjar'ın öldürülmesine dair soruşturmada herhangi bir kanıt sunulmamasının ardından Trudeau hükümetinin, Hindistan'ı karalamaya yönelik bir strateji izlediğini öne sürdü.

Ayrıca, Hindistan, hedef alınan diplomatlarını geri çekme kararı aldığını ve Kanada hükümetinin bu diplomatların güvenliğini sağlamadaki kararlılığına inancının kalmadığını ifade etti.

Her İki Taraf Sınır Dışı İşlemleri Gerçekleştirdi

Kanada, Hindistan hükümetiyle bağlantılı şiddet içeren suç faaliyetleri olduğuna dair bulgular sonrasında 6 Hint diplomatını sınır dışı ederken; Hindistan da 6 Kanadalı diplomatın sınır dışı edilmesine karar verdi. Kanadalı diplomatların 19 Ekim 2023 tarihine kadar ülkeden ayrılmaları istendi.

Nijjar'ın Öldürülmesi ve Geçmişteki İlişkiler

Hindistan, Nijjar'ı 40 kişilik bir terörist listesine almıştı. Nijjar, 18 Haziran 2023'te Kanada'da öldürüldü. Trudeau'nun bu olayla ilgili Yeni Delhi hükümetini suçlamasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler ciddi bir şekilde gerildi.

Kılıç Çekişmelerinin ardından Kanada, Hindistan'daki 41 diplomatını geri çekti ve konsolosluk hizmetlerini geçici olarak durdurdu.