DOLAR
35,19 -0,01%
EURO
36,64 -0,44%
ALTIN
2.962,75 -0,25%
BITCOIN
3.448.256,57 -4,86%

Hindistan, Hasina'nın İktidarı İçin ABD'ye Baskı Yapıyor İddiası

Hindistan, eski Bangladeş Başbakanı Hasina'nın iktidarda kalması için ABD ile görüşmeler yapıyor.

Yayın Tarihi: 15.08.2024 19:12
Güncelleme Tarihi: 15.08.2024 19:12

Hindistan, Hasina'nın İktidarı İçin ABD'ye Baskı Yapıyor İddiası

Hindistan'dan ABD'ye Hasina İsteği

Hindistanlı yetkililerin, eski Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid'in iktidarını sürdürmesi amacıyla ABD ile baskı konusundaki görüşmeler yürüttüğü iddia ediliyor. The Washington Post gazetesinin haberine göre, bu durum, 7 Ocak'taki genel seçimler öncesinde ortaya çıkan siyasi gerilimler ışığında gelişti.

Seçim Öncesi Endişeler

Hindistan ve ABD arasında yapılan toplantılarda, Hint yetkililerin tarafında, Hasina'nın yerine muhalefetin iktidara gelmesi durumunda Hindistan'ın güvenliğinin tehlikeye gireceği belirtiliyor. Bu bağlamda, ABD yönetiminin 2021'de Bangladeş polislerine yönelik yaptığı yaptırımlar ve seçim öncesi eleştirilerine rağmen, Hindistan hükümeti danışmanlarından biri, "Siz bu meseleyi demokrasi temellinde ele alıyorsunuz ancak bizim için mesele daha ciddi," şeklinde ifade etti.

Poliçe Yeniden Gözden Geçirme

Hasina'nın galibiyetiyle sonuçlanan seçim sonrası, temmuzda gerçekleşen yaygın protestolar, iki ülkenin Bangladeş'e yönelik politikalarını yeniden gözden geçirmelerine yol açtı. Bazı ABD'li yetkililer, Hasina'ya daha sert bir tutum sergilenmesi gerektiğini savunurken, diğerleri ise bu yaklaşımın olası tehlikeleri konusunda uyarıyor.

Bangladeş'teki Siyasi Gösteriler

Bangladeş'te, 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev alanların çocuklarına ayrılan kamudaki kontenjan kontenjanları sebebiyle, öğrencilerin önderlik yaptığı protestolar başladı. Temmuz sonunda, Yüksek Mahkemenin kontenjanlarının düşürülmesiyle eylemler sona ermişti. Ancak şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi'nin yasaklanmasının ardından, protestocular "adalet" talep ederken sokaklara döküldü.

Bu gösteriler sırasında birçok kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi gözaltına alındı. Şiddet olaylarının artması üzerine Hasina, güvenlik gerekçesiyle resmi konutundan ayrılıp askeri helikopterle Hindistan'a gitmek zorunda kaldı. Olaylar neticesinde Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçici bir hükümet kurulacağını duyurdu. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak göreve başladı.