Hindistan'dan Çin'e Sınır İhlali Tepkisi
Hindistan, Çin'in yeni kurduğu iki ilçe için sert bir tepki gösterdi. Hindustan Times'ın haberine göre, Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Hotan iline bağlı olarak kurduğu ilçelerin ülke sınırlarını ihlal ettiğini öne sürdü.
Jaiswal, bu durumun 'yasa dışı işgal' olduğunu belirterek, diplomatik kanallar aracılığıyla Çin'e protesto ilettiklerini duyurdu. 'Sözde' ilçelerin Hindistan’ın kontrolündeki Ladakh bölgesinde yer aldığını ifade eden Jaiswal, Hindistan’ın Çin’in bölgede Hint topraklarını yasadışı olarak işgalini hiçbir zaman kabul etmediğini vurguladı.
Çin'in İlçe Kurma İhlali
Çin, 27 Aralık 2023'te Hotan iline bağlı Hı'ang ve Hıkang isimli iki yeni ilçe kurduğunu açıkladı. Ancak bu durum, Hindistan ile Çin arasında uzun zamandır devam eden sınır anlaşmazlıklarını tekrar alevlendirdi.
Sınır Anlaşmazlığı ve Geçmiş Olaylar
Çin ile Hindistan arasındaki sınır meselesi, Himalaya Dağları'nın etrafındaki belirsiz sınır hattında yaşanan egemenlik tartışmaları ile derinleşiyor. Ülkeler arasındaki 3,500 kilometrelik sınır, akarsular, göller ve buzullar gibi coğrafi zenginlikler ile dolu. Çin, 'Güney Tibet' olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletinde 90 bin kilometrekarelik toprak için hak iddiasında bulunurken, Hindistan Aksay Çin Platoları’nı kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın işgal altında olduğunu savunuyor.
Bu gerginlik, 15 Haziran 2020'de Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi'nde Çin ve Hint askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askerinin hayatını kaybetmesi ile daha da tırmandı. Çin tarafı ise 4 askerinin öldüğünü bildirmişti. Olayın ardından, iki ülkenin askeri birlikleri sınırda yüksek teyakkuz seviyesine geçti.
Son olarak, iki ülkenin askeri heyetleri arasında sınır gerginliğini azaltmak amacıyla başlatılan görüşmeler sonucunda, Şubat 2021'den bu yana 21 tur görüşme gerçekleştirilmiş, taraflar Pangong Gölü, Gogra ve Galvan vadilerindeki askerlerin çekilmesi üzerinde anlaşmaya varmıştır. Ayrıca, 22 Ekim 2024 tarihi itibarıyla Ladakh bölgesinde Fiili Kontrol Hattı'nda karşılıklı devriye faaliyetlerinin düzenlenmesi üzerinde mutabakat sağlanmıştır.