Hindistan Anayasa Mahkemesi, özellikle Müslümanları etkileyen bir kararla, mülk sahiplerine 15 gün önceden bildirimde bulunulmadan yıkım kararı verilemeyeceğine hükmetti. Bu karar, Hindustan Times'ın haberine göre, çoğunluğu Müslüman ve azınlıklara ait yapıların izinsiz olarak yıkılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.
Mahkeme, yıkım gerçekleştirilmeden önce hukuki sürecin takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kararda, "Hukuki süreci takip etmeden bir evin yıkılması emrinin verilmesi, hukukun üstünlüğüne aykırıdır." ifadelerine yer verildi. Ayrıca, yetkililerin yıkımı ciddi bir seçenek olarak değerlendirmeleri gerektiği vurgulandı.
Bu karar, 2022 yılında ülkenin en büyük dini cemaati Ulama-i Hind'in, iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) tarafından yönetilen eyaletlerde Müslümanlara ait mülklerin yıkılmasına engel olunması çağrısıyla başlayan hukuki sürecin bir sonucu olarak geldi.
Öte yandan, geçtiğimiz aylarda Hindu gruplarla Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar sonrasında yetkililer, Müslümanlara ait yaklaşık 50 yapıyı buldozerle yıkmıştı. Polis, yıkılan binaların yasa dışı inşa edildiğini savunurken, hukuk uzmanları bu yıkımların yasal olmadığını belirtti.
Uluslararası Af Örgütü, yıkımların azınlıklar için "toplu ceza anlamına geldiğini" ifade ederek, "kapsamlı, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma" çağrısında bulunmuştu.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.