DOLAR
34,11 -0,3%
EURO
38,05 0%
ALTIN
2.865,22 -1,36%
BITCOIN
2.149.512,28 0,09%

Hindistan, ABD'deki Suikast İddialarına Karşı Tepki Gösterdi

Hindistan, ABD mahkemesinin Gurpatwant Singh Pannun'a yönelik suikast planı iddialarını 'yersiz suçlama' olarak değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 15:28
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 15:28

Hindistan, ABD'deki Suikast İddialarına Karşı Tepki Gösterdi

Hindistan'dan ABD'ye Yersiz Suçlama Tepkisi

Hindistan hükümeti, ABD mahkemesinin "Adalet için Sihler" (SFJ) hareketinin lideri Gurpatwant Singh Pannun'a yönelik suikast planı iddialarına tepki gösterdi. Üst düzey Hint yetkilileri, bu duruşmada dinlenmek üzere çağrıldı.

Pannun'un Suikast İddiaları

ABD ve Kanada çifte vatandaşlığına sahip olan Gurpatwant Singh Pannun, Hindistan hükümeti ve yüksek rütbeli yetkilileri, aleyhinde olan suikast planları dolayısıyla ABD Federal Mahkemesi'nde dava açtı. Pannun, eski RAW Başkanı Samant Gomel, RAW mensubu Nikhil Gupta ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval’ı bu komplonun içinde gösterdi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Açıklama

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Vikram Misri, bu iddiaların "tamamen yersiz ve asılsız" olduğunu belirtti. Misri, ayrıca Pannun'un liderliğini yaptığı grubun Hindistan'da yasadışı bir örgüt olarak tanındığını vurguladı.

ABD'deki Davanın Gelişmeleri

Washington Post'un, Nisan 2024'te yayımladığı haberde, Nikhil Gupta'nın Pannun'a yönelik planın arkasındaki isim olarak gösterildiği öne sürülmüştü. Ancak Hindistan yönetimi, bu haberleri yalanladı.

Gupta'nın İadesi ve Nijjar'ın Ölümü

Hindistan vatandaşı Nikhil Gupta, 30 Haziran 2023'te Çekya'da gözaltına alındı ve 17 Haziran 2024'te ABD'ye iade edildi. Ayrıca, Sih ayrılıkçı lider Hardeep Singh Nijjar'ın 18 Haziran 2024'te Kanada'da öldürülmesi, Kanada ile Hindistan arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine yol açtı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Nijjar'ın öldürülmesinin arkasında Hindistan hükümetinin olduğunu iddia etti.

Halistan KLF'nin Vizyonu

"Halistan" kelimesi, "Sih ülkesi" anlamına gelir. Halistan Kurtuluş Gücü (KLF) hareketi, Hindistan'ın Pencap eyaletinin yanı sıra Pakistan'ın Pencap, Hayber Pahtunhva, Sindh, Belucistan ve Keşmir bölgelerinin de bir kısmını Halistan olarak görmektedir.