HCQ Çalışması Neden Geri Çekildi?
Sıtma tedavisinde yaygın olarak kullanılan hidroksiklorokin (HCQ) maddesinin, Kovid-19 tedavisinde etkili olabileceğini öne süren bir çalışma, 4 yılı aşkın bir süre sonra geri çekildi. Geri çekme kararı, çalışmanın "etik onay almaması" gerekçesiyle alındı.
Nature Dergisi ve İlgili İddialar
Nature dergisinin, Uluslararası Antimikrobiyal Ajanlar dergisine dayandırdığı açıklamaya göre, yaklaşık 4 yıl süren araştırmanın etik onay süreci detaylı bir şekilde incelendi. Elsevier veri tabanı ve Uluslararası Antimikrobiyal Kemoterapi Derneği (ISAC), etik onayın katılımcıların çalışmaya dahil olmadan önce alınıp alınmadığını kesin olarak teyit edemedi.
Didier Raoult ve Etik Endişeler
Fransız araştırmacı Didier Raoult tarafından yürütülen bu çalışma, daha önce 28 kez geri çekilen bir araştırma olarak kaydedildi. Raoult'un çalışmanın herhangi bir etik sorun içermediğini savunmasına karşın, araştırmanın yazarlarından Philippe Brouqui, çalışmadan isminin çıkarılmasını talep etti.
Bilim Camiasından Tepkiler
California'da görev yapan görüntü-adli tıp uzmanı ve bilimsel bütünlük danışmanı Elisabeth Bik, çalışmanın geri çekilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Bik, "Bu araştırma hiç yayımlanmamalıydı," şeklinde yorumda bulundu.
Çalışmanın Alıntı Verileri ve Tepkiler
Hidroksiklorokin ile ilgili çalışma, veri kalitesi ve etik onay süreçlerindeki belirsizlikler nedeniyle çok sayıda eleştiri aldı. Web of Science veri tabanında 3,400'den fazla alıntıya sahip olan bu çalışma, Kovid-19 ile ilgili en çok alıntılanan geri çekilen çalışma olarak öne çıkıyor.
Çalışmanın metodlarıyla ilgili endişeler nedeniyle, araştırmanın yazarlarından 3'ü de isimlerinin çalışma metninden çıkarılmasını talep etti.