Aydın yöresine özgü olan paşa böreği adında börek kelimesine geçmesine rağmen Aydın bölgesinde ana yemek olarak servis edilen bir yemektir. Yumurta ve buğday unu ile yoğrulan hamur özenle tavada kızartılır. Kızartılmış olan yufkalar ise et suyu ile ıslatılır. Islatılmış olan yufkaların arasına ve en üst katına kısık yağda kavurmuş olduğumuz kıyma konur. Üzerine ise süzme, yoğurt ve beraberinde kırmızı toz biberli tereyağlı sos servis edilir. Aydı'nın bazı bölgelerinde kavrulmuş kıymanın içine çam fıstığı da eklenerek servis edilir.
Bu lezzetli mi lezzetli paşa böreği tarifi ile akşam yemeğiniz hazır. Sofralarınızı şenlendicek ve parmaklarınızı yedirecek bu güzel yemek sayesinde komşularınızı düşman çatlatır gibi çatlatmaya hazır olun!
PAŞA BÖREĞI TARİFİ MALZEMELERİ
- 3 adet adet yumurta
- 1 kg un
- 1 fincan ölçüsünde zeytinyağı ya da ayçiçek yağ
- 1/2 kg taze dana kıyması
- 1 /2 kg yoğurt
- 1 su bardağı ölçüsünde çam fıstığı
- 2 su bardağı ölçüsünde et suyu
- Yarım demet maydanoz
- Kırmızı toz biber
- Karabiber
- Tuz
PAŞA BÖREĞİ TARİFİ YAPILIŞI
- İlk etapta biraz yağ, karabiber, varsa çam fıstığı ve maydonoz karıştırılarak bir tava içersinde güzelce kavrulur.
- Un yalnızca yumurta ile yoğurulur.
- Bir yemek tabağının çapında yarım santimlik kalınlığında yufkalarınız özenle açılır. Sekiz tane yufka açmanız gerekir.
- Her biri teker teker arkalı önlü şekilde tavada kızartılır.
- Geniş bir kabının içersine et suyu kaynatılır. Daha önce pişirilmiş olan yufkalar et suyuna her iki tarafı da ıslanacak şekilde tek tek kabartılır.
- Aralarını ise hazırlanmış olan kavrulmuş kıyma konur. Daha sonra üç yufkanın en üstünde yeniden kıyma ve yoğurt konulur.
- Tereyağı ile kızdırılmış olan kırmızı biberde hazırlanan renkli sos ana yemeğimiz olan paşa böreğinin üzerinde gezdirilir. Sıcak olarak servis yapmaya özen gösterin. Herkese afiyet olsun!