Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı bütçesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'na sundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sunumunda enflasyondaki katılıkların çözülmesinin zaman alacağını ancak ekim ayı itibarıyla 12 ay sonrası enflasyon beklentilerinin iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesinin olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.
Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlangıcında büyümenin kısa vadede yavaşlayabileceği, ancak geçmiş tecrübelerin büyüme ve dezenflasyon arasında orta vadede ters yönlü bir ilişki bulunmadığını gösterdiğinin altını çizdi.
Küresel ekonomik durumu da değerlendiren Şimşek, önümüzdeki dönemde Türkiye için küresel büyüme, ticaret ve finansal koşulların daha destekleyici olmasının beklendiğini ifade etti. Uygulanan programla dış kırılganlıkların azaltılması ve makro finansal istikrarın güçlendirilmesinde önemli mesafe katettiklerini söyledi.
Yıllık Cari İşlemler Açığı
Hazine ve Maliye Bakanı, ekim ayı itibarıyla yıllık cari işlemler açığının 9,7 milyar dolara, milli gelire oranının ise yüzde 0,8'e düştüğünü belirtti. Alınan tedbirlerle cari açığın milli gelire oranını yüzde 2'nin altında tutmayı hedeflediklerini açıkladı.
Dış Finansmana Erişim
Şimşek, dış finansmana erişimin iyileştiğini, Türk lirasına talebin arttığını ve rezervlerde önemli bir birikim sağlandığını ifade etti. 2023 yılı Mayıs ayına göre brüt rezervlerin 59 milyar dolar, net rezervlerin ise 106 milyar dolar arttığını kaydetti.
Risk Primi ve Kredi Notu
Ülkenin risk priminin, makro finansal istikrarın güçlenmesiyle 700 baz puandan 260 puanın altına gerilediğini belirten Bakan, Türkiye'nin kredi notunun da arttığını vurguladı. Türkiye'nin risk primindeki iyileşmenin gelişim göstergeleri ile olumlu ayrıştığını ifade etti.
Şimşek ayrıca, yüksek enflasyonu en önemli makro dengesizlik olarak tanımladı ve uygulanan programın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirtti. Dezenflasyon sürecinin başlangıcını, hazirandan itibaren sürdürülebilir bir şekilde devam ettirdiklerini açıkladı.
Büyüme Beklentileri
2023 yılı büyüme oranının %5,1 olarak gerçekleştiğini belirten Bakan, 2024 yılında bu oranın %3,5 olması yönündeki beklentilerini dile getirdi. Gelecek yıllarda ekonomik aktivitede bir toparlanma beklediklerini, bunun için sürdürülebilir yüksek büyümenin fiyat istikrarı ile mümkün olacağını vurguladı.
Mali Disiplin ve Tasarruf Önlemleri
Dezenflasyonu desteklemek amacıyla mali disiplini güçlendirdiklerini, 2023'te bütçe açığının milli gelire oranını %5,2 ile sınırlamayı hedeflediklerini aktardı. Deprem harcamalarındaki azalma ve harcama disiplininin devam edeceğine dikkat çekti.
Son olarak, kamu kurumları arasında tasarruf ve verimlilik paketinin uygulandığını, 145 kamu kurumunda denetim yapıldığını Açıkladı.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.