Bol yemek yemenin getirdiği kiloluların yanı sıra sindirim rahatsızlıkları çoğu zaman dayanılmazdır. Mide, fazla gelen yemeği sindirmekte zorlanır, bu sebeple de haddinden fazla çalışmaya başlaması sonucu kramplara neden olur. Bu kramplar da midenin sindirimi hızlandırılmadığı müddetçe, içerideki tüm yemek bitene kadar devam edebilir… Peki bu kramplardan nasıl kurtulunur? Mide sindirimine katkı sağlayan doğal bitkiler hangileridir? İşte hazımsızlık çektiğiniz anlarda tüketebileceğiniz doğal bitki çayları…
Dört bir tarafında çeşitli şifalı bitkilerin yetiştiği yurdumuzda tabi ki mide kramplarına ve hazımsızlığa iyi gelecek seçenekler de bulunuyor. Rezene, zencefil, safran ve daha birçok bitkinin yetiştiği Türkiye’de böylelikle hazımsızlık için doğal yöntemlere başvurulabiliyor. Peki hangi bitkiler hazımsızlığa iyi geliyor? İşte hazımsızlığa iyi gelen bitkiler ve bu bitkilerin çaylarının yapım aşamaları…
Zencefil çayı: Kışın ve midenin sadık dostu
Zencefil çayı, dolaşım ve sindirim sistemini hızlandırarak yediklerinizi daha kolay hazmetmenize yardımcı olur. Midenizdeki ağırlığı azaltır ve kramp, ağrı gibi rahatsızlıkları giderir.
Zencefil çayı nasıl yapılır:
1. 15-20 gram taze zencefili temizleyin.
2. Zencefili ince ince dilimleyin.
3. Kaynayan suya dilimlenmiş zencefilleri ekleyin.
4. 10 dakika demlemeye bırakın.
5. Demlendikten sonra çayınızı süzerek afiyetle için.
Safran çayı: Değerli ve sağlıklı
Safran, dünyanın en değerli baharatlarından biridir ve bağırsak sisteminizi rahatlatır. Yüksek fiyatına rağmen, bir tutamı dahi yeterlidir ve hazımsızlığa karşı etkili bir çözümdür.
Safran çayı nasıl yapılır:
1. Bir tutam tel safranı hazırlayın.
2. Bir bardak kaynayan suya safranı ekleyin.
3. Kaynayana kadar bekleyin.
4. Çayınızı bardağa alarak afiyetle için.
Papatya çayı: Stresin panzehiri
Papatya çayı, stres kaynaklı mide kramplarına ve hazımsızlık ağrılarına iyi gelir. Rahatlatıcı etkisiyle mideyi sakinleştirir ve sindirimi kolaylaştırır.
Papatya çayı nasıl yapılır:
1. Bir fincana 1 veya 2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya ekleyin.
2. Üzerine kaynamış su dökün.
3. 2-3 dakika demlemeye bırakın.
4. Demlendikten sonra çayınızı süzerek afiyetle için.
Rezene çayı: Sindirim ve mide dostu!
Rezene çayı, hazımsızlık, mide krampları ve bağırsak problemlerine karşı etkilidir. Ancak, gün içinde fazla tüketmemeye özen gösterin.
Rezene çayı nasıl yapılır:
1. Bir bardak kaynamış suya 1 veya 2 çay kaşığı kurutulmuş rezene ekleyin.
2. 5-10 dakika demlemeye bırakın.
3. Demlendikten sonra çayınızı süzerek afiyetle için. Dilerseniz tatlandırabilirsiniz.
Nane çayı: Ferahla ve rahatlatıcı
Nane çayı, mideyi rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır. Şişkinlik hissini azaltır ve hazımsızlık belirtilerini hafifletir.
Nane çayı nasıl yapılır:
1. 2 yemek kaşığı kuru nane hazırlayın.
2. Üzerine bir bardak kaynar su dökün.
3. Karışımın üzerini kapatın ve 5 dakika demlemeye bırakın.
4. Demlendikten sonra çayınızı süzerek afiyetle için. Dilerseniz limon ekleyebilirsiniz.