Hayvancılık Devlet Desteği ve Hayvancılık Hibeleri Nelerdir

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan ve desteklenen hayvancılık hibeleri; koyun, tavuk, keçi, ördek, dana ve kaz benzeri hayvan alımı yapmak isteyenler için verilir.

Yayın Tarihi: 13.11.2020 16:51
Güncelleme Tarihi: 13.11.2020 16:51

Hayvancılık Devlet Desteği ve Hayvancılık Hibeleri Nelerdir

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan ve desteklenen hayvancılık hibeleri; koyun, tavuk, keçi, ördek, dana ve kaz benzeri hayvan alımı yapmak isteyenler için verilir. Başvuru öncesinde hibe desteğinden yararlanmak isteyen işletmelerin “Çiftçi Kayıt Sistemine” dâhil olması şartı aranır. Yine başvuru öncesinde hayvan hibesi şartlarının yerine getirilmiş olması zorunludur. ÇKS’ne kayıtlı olan ve hayvancılık destek programları kapsamında işini geliştirmek isteyen başvuru sahiplerinin belirlenen tarihlerde taleplerini Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı il ve İlçe Müdürlüklerine yapması istenir. Hibe destekleri Ziraat Bankası şubelerinden yapılır.

Hayvancılık hibesi projesinde aranan şartlar;

  • Kanatlı sektörü
  • Arı yetiştiriciliği
  • İpek böceği yetiştiriciliği
  • Büyükbaş hayvancılık ve
  • Küçükbaş hayvancılık yapan işletmeler için farklı şekillerde belirlenmiştir.

5 yıl geri ödemesiz hayvan kredisi veren bankalar dışında Resmi Gazetede yayınlanan karar gereğince 2018/2019 yılını kapsayan hibe desteklerin verilmesine devam edilmektedir. Projeyle birlikte ülkemizin kırsal kesimlerinde yaşayanların istihdamının ve gelirlerinin artmasını hedeflerken modern tesislerin kurulmasının da önü açılmaktadır. Hibe destekler %60 ve %100 oranında yapılırken sadece belirlenen süre içerisinde taahhüt ettiği sözleri yerine getiren ve ÇKS’ne kayıtlı işletmeler destekten yararlanabilirler. Devletin küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaşaması ve çalışma şartlarını yenilemesi için gösterdiği destek her zaman olduğu gibi bu yıl da devam ederken hayvan başına destek alan çiftçiler iyi bir yıl geçirme şansını da elde edecekler.

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği

50 büyükbaş hayvandan daha az hayvana sahip olan yetiştiriciler, hayvanlarını ruhsatlı kesimhanelerde kestirme karşılığında hayvan başına 250 TL’ye varan büyükbaş hayvancılık desteği alabilecek. Yine küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsayan; gebe düvelerin kontrolü ve buzağı aşıları da ücretsiz olarak tamamlanacak. Yatırım alanına göre belirlenen destek oranları kapsamında;

    • İnşaat yatırımı ve kapasite artırımı yapmak isteyenlere %50
    • Hayvan alımı yapmak isteyenlere %50 ve
  • Makine ve ekipman alımı yapmak isteyenlere de %50 oranında hibe destek sağlanacak.

Büyükbaş hayvancılık hibe kredisi şartları tam olarak yerine getirildiğinde işlemler zaman kaybedilmeden incelemeye başlar. Bunun için her işletmenin ÇKS kaydı yaptırması ve kayıtlı olanların da bilgi güncellemesi şartı aranır. Destek için başvuru yapacak olan işletme sahiplerinin hayvan küpe numaralarına göre kayıt yaptırması da zorunludur. Köyden büyük şehirlere göçün önlenebilmesi için sürdürülen destekler canlı hayvan alımıyla sınırlı kalmayıp; çiftçilere asgari ücret bağlanması, Sosyal Güvenlik imkânı, hayvan sayısıyla uyumlu ücretsiz yem tedariki ve hayvan bakımı için gerekli olan harcamaların karşılanması şeklinde zenginleştirilmiştir. Belirlenen şartları yerine getiren çiftçiler hibe desteklerine ek olarak Ziraat Bankası şubeleri üzerinden de düşük faizli veya 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli kredi imkânı bulabilir. Kırmızı et fiyatlarının düşmesine yönelik olarak sürdürülen çalışmaların sonucunda halkın kaliteli ete ulaşma imkânının da artması sağlanmaktadır.

Küçükbaş Hayvancılık Hibe Desteği

Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın et ve süt hayvancılığıyla uğraşan çiftçilere verdiği destek, sürü mevcudunun istenen rakamlara ulaşması amacıyla planlanmaktadır. 100 koyun veya keçi almak isteyenler küçükbaş hayvancılık desteği alarak işletmesini geliştirebilir veya mevcut çalışmalarına yenilerini ekleyebilir. 30 bin TL hibe kredi veya 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi sayesinde özellikle gençlerin köylerine dönmesi de desteklenmektedir. Geri ödemeli hibe kredilerde, geri ödemeler koyunlar kuzuladıktan sonra başlar. Konuyla ilgilenen işletmeler koyun kredisi verilen yerli koyun cinsleri ve teşvik paketinin geçerli olduğu illeri öğrenerek hazırlıklarını tamamlayabilirler. Bilinçli üretimin desteklenmesinin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelere de iş geliştirme imkânı sunan destekler sayesinde bildikleri ve sevdikleri işi yapan çiftçilerin sayısının da artması planlanır.

Küçükbaş hayvancılık hibe kredisi şartları sadece desteklenen bölgelerde geçerlidir. Küçükbaş besicilik veya süt üretimi tesisi kuracak olan küçük ve orta ölçekli işletmeler, satın alacakları her yeni hayvan için %70 oranında hibe kredisi alabilirler. 18 yaşını doldurmuş olanların başvurabilecekleri geri ödemesiz krediler Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından organize edilir. KOSGEB, Ziraat Bankası veya özel bankalardan da küçükbaş hayvancılığı destekleyen düşük faizli, faizsiz ya da geç geri ödemeli kredi seçenekleri incelenerek en iyi teklif değerlendirilebilir. 

Genç Çiftçi Projesi (30 Bin TL Hibe Destekli)

2016 yılında uygulamaya alından genç çiftçi hibe desteği köye kesin dönüş yapan gençleri kapsar. 2018 yılın Nisan ayında yeniden devreye alınan uygulama sayesinde büyükbaş ve küçükbaş hibe almaya hak kazanan başvuru sahiplerine hibe hayvan dağıtımı da devam etmektedir. Sermayesiz bir şekilde köyüne dönen genç işletme sahipleri 30 bin TL hibe destekle kurdukları yeni işlerinde ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri gibi işi geliştirmek için de moral ve motivasyon bulabilirler. 2016-2017 sezonunda 31 binin üzerinde genç çiftçinin yararlandığı desteğin 2018 yılındaki bütçesiyse 503 milyon TL olacak.

24 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 30.000 TL hibeli ‘‘Genç Çiftçi Projesi’’ hayvansal üretimin desteklenmesini amaçlıyor. Büyükbaştan küçükbaşa, arı yetiştiriciliğinden bal üretimine, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinden tesis kuruluşuna kadar geniş bir alanda fayda sağlayan destek, bitkisel ve yöresel ürünlerin gün yüzüne çıkmasını da hedefliyor. Genç Çiftçi Projesinden yararlanmak isteyenlerin;

  • 18-41 yaş aralığında olması,
  • TC vatandaşı olması,
  • Okur-yazar olması,
  • Başka bir işte çalışmaması ve
  • Üretici çalışanı olmaması gerekir.

Hayvansal üretime yönelik olarak destekten yararlanmak isteyenlerin; 15 adet büyükbaş ve 50 adet küçükbaştan fazla hayvana sahip olmaması da aranan şartlar arasında sayılabilir. Başvuru sahiplerinin askerliklerini tamamlamış olması ve herhangi bir cezai sorumluluğu bulunmaması halinde işlemler kısa sürede tamamlanarak hibe sözleşmeleri karşılıklı olarak imzalanabilir. 2-30 Nisan tarihleri arasında devam edecek olan başvurular genç çiftçilere verilecek ve sadece ilgili alandaki yatırımları desteklenecektir.

TİGEM 300 Koyun Projesi

Tarım İşletmesi Genel Müdürlüğü olarak bilinen TİGEM tarafından sürdürülen 300 koyun desteği başvurularında gelen talebe istinaden ekstra başvuru tarihi uygulaması devreye alındı. TİGEM resmi internet sayfası üzerinden ilgililere yapılan duyuruya göre başvurular 29 Nisan’a kadar uzatılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda sadece asil listeye girmeyi hak etmiş olan çiftçiler bu destekten yararlanabileceklerdir. Süreç içerisinde başvurusunu yapmış ancak hatalı ya da eksik bilgi nedeniyle işlemlere devam edememiş olanlarda TC kimlik no ve sahip oldukları şifre yardımıyla 300koyun.tigem.gov.tr adresi üzerinden düzeltmeleri ilgili tarihe kadar güncelleyebilirler. 300 koyun hibe desteği için uzatılan süre içerisinde yeni başvuru alınmayacaktır.

Köyüne dönen çiftçilere arazilerini ipotek ettirmek kaydıyla verilecek olan 300 koyunun geri ödemesinin işlerin istenen seviyeye gelindikten sonra başlayacak olması pek çok genç işletme sahibine de hareket kabiliyeti kazandırmıştır. Hayvanlarına bakacak olan genç çiftçiler devlet garantisine aldıkları satış işlemleri sayesinde kesin ve risksiz bir şekilde ticari faaliyetlerini geliştirme fırsatı yakalayacaklar. Her yıl 150 kuzusunu devlete vererek borcunu ödeyebilecek olan küçük ve orta ölçekli işletmelere devlet tarafından belli dönemlerde de asgari ücret ödemeleri yapılacak. Tüm borçların belirlendikten sonra geri ödemelerin şekilleneceği 300 koyun desteği şartları eksiksiz olarak yerine getirilerek ÇKS kayıtlarıyla uyumlu bilgiler ışığında başvuru işlemleri ilgili birimler üzerinden tamamlanabilir.