DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.145.222,21 0,34%

Hatay'da Deprem Davası: 4 Sanığa 22 Yıl Hapis İstemi

Hatay'daki depremde 169 kişinin ölümüyle ilgili 4 sanığa dava açıldı. Müteahhitlik iddiaları ve yapı standartları gündemde.

Yayın Tarihi: 10.09.2024 14:31
Güncelleme Tarihi: 10.09.2024 14:31

Hatay'da Deprem Davası: 4 Sanığa 22 Yıl Hapis İstemi

Hatay'daki Deprem Davası Başladı

Hatay'ın Antakya ilçesi, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin ardından, Emlakbank 1. Etap Konutları'nın yıkılmasıyla 169 kişinin hayatını kaybettiği üzücü olaya ilişkin dört sanık hakkında dava açıldı. Sanıklar, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Soruşturma ve İddianame

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı ve iddianame, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, yıkılan altı bloğa ait inşaat belgelerinin, yapı ruhsatı, statik proje gibi belgelerin eksik olduğu vurgulandı.

Bilirkişi Raporları Öne Çıktı

Ön bilirkişi raporunda, yapının inşasında kullanılan malzemelerin ve yapılan işçiliğin yetersiz olduğu belirtildi. Nervürsüz donatı kullanımı gibi yapısal sorunlar, deprem sırasında yıkıma neden olan faktörler arasında sıralandı.

Sanıkların Savunmaları

Tutuklu sanık Mehmet Özat, yapıların müteahhiti olmadığını savunarak, Nurettin M. adında başka bir müteahhit olduğunu öne sürdü. Özat, geçmişte birçok bina yaptığını, ancak son 10 yıl içinde yaptığı binaların hiçbiri yıkılmadığını vurgulayarak, kendini savundu.

Tutuksuz sanık Erten E. ise, müteahhitliğin Nurettin M. tarafından yapıldığını belirterek, finansman sağladığını, fakat teknik bir konuda sorumluluğu olmadığını iddia etti. Diğer sanık Mehmet İhsan A. da suçsuz olduğunu savundu.

Son Durum ve Gelişmeler

Hayatını kaybeden Nurettin M. hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Ayrıca, Sinem Boyacı isimli bir mağdur, depremde ailesinden 9 kişiyi kaybettiğini ve Özat'ı gözaltına alma sebeplerini açıkladı.

Davayla ilgili gelişmeler, adalet sisteminin ve yapı güvenliği standartlarının sorgulanmasına neden olurken, toplumda büyük bir yankı uyandırması bekleniyor.