Yumurta, dünyada en çok tüketilen besinlerden biridir. Birçok yumurta çeşidi olsa da en sık tüketileni tavuklardan elde edilen yumurtadır. Özellikle kahvaltılarda sıklıkla tüketilen yumurtada B12, fosfor, selenyum, çinko, demir gibi vitaminler bulunur. Tam bir sağlık deposu olan yumurtanın şifası kabuğuna kadar işlemiştir. Yapılan araştırmalar sonucu yumurta kabuğunun da çok faydalı maddeler içerdiği ve sağlığa oldukça yararlı bir madde olduğu ortaya çıkmıştır. Peki, haşlanmış yumurtanın suyu ve kabuğu ne işe yarar, nasıl kullanılır? İşte haşlanmış yumurtanın suyu ve kabuğunun faydaları…
KEMİK VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN
Haşlanmış yumurta suyu ve kabuğu, yüksek oranda kalsiyum içermektedir. 1 tatlı kaşığı yumurta kabuğu 800-1000 miligram civarında kalsiyum ihtiva etmektedir. Bu özelliği sayesinde kemik ve diş sağlığını destekliyor. Kemik erimesinin önüne geçiyor, diş çürümesini önlüyor, ağız kokusunu gideriyor, sağlıklı ve güçlü dişler elde edilmesini sağlıyor.
SAÇ VE CİLT SAĞLIĞI İÇİN
Haşlanmış yumurta suyu ve kabuğu, protein, vitamin ve mineral içeriği sayesinde saç ve cilt sağlığını da koruyor. Saçları güçlendiriyor, saçların beslenmesini sağlıyor, saç dökülmesini önleyebiliyor. Cildi güzelleştiriyor, ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlıyor, cilt lekelerini gideriyor, ciltte oluşan tahrişi iyileştiriyor, yaşlanma karşıtı bir etki yaratıyor.
BİTKİLERİN BAKIMI İÇİN
Haşlanmış yumurta suyu ve kabuğu, bitkilerin bakımı için de kullanılabiliyor. Haşlanmış yumurta suyunu bitkilerinize döktüğünüzde, bitkileriniz yumurtanın içeriğindeki kalsiyum sayesinde canlılık kazanıyor. Aynı zamanda kahvaltıda tükettiğiniz yumurtaların kabuklarını da saksı toprağına ekleyerek daha hızlı gelişmesine ve saksı çiçeklenmesinin de önüne geçmeniz mümkün.
KİRECİ TEMİZLEMEK İÇİN
Haşlanmış yumurta suyu ve kabuğu, kireci temizlemek için de etkili yöntemlerden biridir. Zamanla tencere ve çaydanlıklarda biriken kireci yok etmek için haşlanmış yumurta suyu ve kabuğunu kullanabilirsiniz. Bunun için kabın içerisine yumurta kabuklarını alıp kaynatın. İçine biraz sirke dökün. Bu yöntemi uyguladıktan sonra kirecin hızlıca yok olduğunu göreceksiniz.
NASIL KULLANILIR?
Haşlanmış yumurta suyu ve kabuğu, besin maddesi olarak tüketilecekse dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Yumurta kabukları öncelikle 5-10 dakika kadar haşlanmalıdır. Sonrasında 100 derece ısıdaki fırında kurutulur. Sonrasında havanda iyice ezerek günde 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde, suya, içeceklere ve yemeklere eklenerek tüketilebilir. Fakat 1 tatlı kaşığından fazla tüketmemek çok önemlidir. Aksi halde Salmonella virüsü gibi enfeksiyonlara sebep olabilir.
Cilt için de yumurta kabuğu maskesi yapılabilir. Bilinen bir yumurta kabuğu maskesi şu şekildedir: 2 yemek kaşığı yumurta beyazı, havanda ezilmiş 3 yumurta kabuğu, 2 çay kaşığı yoğurt ve 4 damla limon suyu iyice karıştırılarak macun haline getirilir. Sonrasında cilde uygulanarak 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla iyice durulanır.
Haşlanmış yumurta suyu ne işe yarar?
Haşlanmış yumurta suyu, kalsiyum, protein, vitamin ve mineral içeriği sayesinde kemik, diş, saç, cilt sağlığını destekliyor, bitkilerin bakımına yardımcı oluyor, kireci temizliyor ve daha birçok fayda sağlıyor.
Haşlanmış yumurta kabuğu nasıl tüketilir? ,
Haşlanmış yumurta kabuğu, öncelikle haşlanmalı, kurutulmalı ve havanda ezilmelidir. Sonrasında günde 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde, suya, içeceklere ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.