DOLAR
34,33 0,04%
EURO
36,2 0%
ALTIN
2.834,49 0,01%
BITCOIN
3.020.656,29 -0,24%

Hasan Nail Canat: Milli Tiyatronun Usta İsimlerinden Biri

Hasan Nail Canat, milli tiyatroya adadığı ömrü boyunca birçok esere imza atmış bir sanatçıdır.

Yayın Tarihi: 20.10.2024 11:51
Güncelleme Tarihi: 20.10.2024 11:51

Hasan Nail Canat: Milli Tiyatronun Usta İsimlerinden Biri

Hasan Nail Canat: Milli Tiyatroya Adanmış Bir Ömür

Usta sanatçı ve şair Hasan Nail Canat, geleneksel tiyatroya duyduğu aşkı eserlerine ve sahne hayatına aktararak hayatını bu sanat dalına adamıştır. Milli, dini, ahlaki ve sosyal temaları eserlerinde ön plana çıkaran Canat, 25 Ekim 1943'te Kayseri'de hayata merhaba dedi.

Çocukluk ve İlk Adımlar

İlk, orta ve lise eğitimini Kayseri'deki okullarda tamamlayan Canat, tiyatro tutkusunu okul döneminde, Kayseri İmam Hatip Lisesi'nde düzenledikleri oyunlarla kaydetti. Mezuniyetinin ardından bir fabrikada teknisyen olarak çalışmaya başlayan sanatçı, kısa sürede tiyatro hayatından ayrılamayacağını anladı.

Şiirlerle Başlayan Sanat Hayatı

Arkadaşlarıyla birlikte yürüttüğü sanat çalışmalarında, ünlü yazar Mustafa Miyasoğlu'nun da yer aldığı ekip ile ilk şiiri "Arkadaşlarım"ı "Fikir ve San'atta Hareket" dergisinde yayımladı. 1967 yılında "Yalnızlar Rıhtımı" adlı şiir kitabını çıkarırken, aynı dönemlerde "Beklenen" hikayesini de "Tohum" adlı dergide okuyucularla buluşturdu.

"Moskof Sehpası" ve Tiyatro İle Geniş Kitlelere Ulaşma

Hasan Nail Canat, geleneksel tiyatroya olan bağlılığını "Moskof Sehpası" adlı ilk tiyatro oyunu ile gösterdi. Bu eser, 1.200 kez sahnelenerek geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Oyunu izleyenler arasında babası da bulunuyordu. Babası oyundan sonra, "Oğlum, oyununu heyecanla seyrettim. Artık seni özgür bırakıyorum," diyerek ona destek verdi.

Necip Fazıl ve Hilal Tiyatrosu

Necip Fazıl Kısakürek'in konferanslarına katılan Canat, kendi tiyatrosunu kurarak Anadolu'ya tur düzenledi. "Gece Oyuncuları Topluluğu"nu kurdu ve Birlik Sanat'ın kurucuları arasında yer aldı. Son dönemlerde oyunlarını "Adım Sahnesi" adıyla sahnelemeye başladı.

Sanatçı Veyelemleri

1980'lerin başında gerçekleşen darbeden sonra tiyatroya bir süre ara verdi ama bu süreçte "Bir Küçük Osmancık Vardı", "Yaralı Serçe" ve "Bir Avuç Ateş" gibi birçok eser kaleme aldı. Sanatın içinde inanç ve ahlak temalarını işleyen Canat, pek çok tiyatro oyununu yazıp yönetti.

Tiyatro Eğitimi ve Sinema

Mütevazı kişiliği ile bilinen Canat, tiyatro eğitimleri vermeye ve hem çocuk hem de yetişkinlere yönelik eserler sahnelemeye devam etti. Sinema dünyasına da adım atan sanatçı, birçok film ve dizide rol aldı.

Son Günleri ve Vefatı

Evli ve dört çocuk babası olan Hasan Nail Canat, sahnede geçirdiği son anlarında, Necip Fazıl Kısakürek'in "Sakarya Türküsü"nü okuyarak veda etti. 21 Ekim 2004'te geçirdiği kalp krizi sonrası İstanbul'daki evinde vefat eden Canat, Eyüpsultan Mezarlığı'na defnedildi.