DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,09 0%
BITCOIN
1.966.958,85 0%

Hamas'tan Gazze'de ateşkes için arabulucularla görüşmelere başladı Mısır ve Katar devrede

Hamas, Gazze Şeridi'nde ateşkes için Mısır ve Katar gibi arabulucularla görüşmeler yaptığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 04.07.2024 00:12
Güncelleme Tarihi: 04.07.2024 00:12

Hamas'tan Gazze'de ateşkes için arabulucularla görüşmelere başladı Mısır ve Katar devrede

Hamas, Gazze Şeridi'nde ateşkes için Mısır ve Katar gibi arabulucu ülkelerle fikir alışverişinde bulunduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, Filistin halkına yönelik saldırıların durdurulması amacıyla çeşitli görüşmelerin yapıldığı belirtildi.

HAMAS'IN TELEGRAM AÇIKLAMASI

Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Filistin halkımıza yönelik saldırıların durdurulması amacıyla arabulucu kardeşlerimizle (Mısır-Katar) fikir alışverişinde bulunduk." ifadelerine yer verildi. Ancak, bu görüşmelerle ilgili daha fazla bilgi paylaşılmadı.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nin Mossad adına yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası anlaşmasına ilişkin Hamas'tan yanıt alındığı bildirildi. Açıklamada, "Rehine (takası) anlaşmasında arabulucular, Hamas'ın rehinelerin serbest bırakılması anlaşması teklifine verdiği yanıtı müzakere ekibine iletti." ifadeleri kullanıldı.

GEÇMİŞTEKİ ATEŞKES TEKLİFLERİ

Hamas, 6 Mayıs'ta Katar ve Mısırlı yetkililere, ateşkes için sundukları teklifi onayladıklarını iletmişti. Ancak, İsrail bu teklifi "şartlarını karşılamadığı" gerekçesiyle reddetmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı. Biden bu önerinin İsrail'e ait olduğunu belirtirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, belirlenen hedefler gerçekleşinceye kadar Gazze’deki saldırılarına devam edeceklerini ifade etmişti.

Netanyahu, 3 Haziran'da Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu öne sürmüştü.