Haiti'de Çete Şiddeti ve Zorunlu Göç
Haiti'de son günlerde artan çete şiddeti nedeniyle yaklaşık 11 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yayımlanan bir raporda, başkent Port-au-Prince'e bağlı Poste Marchand Mahallesi ve çevresinde yaşanan zorunlu göçün detayları paylaşıldı.
Şiddet Olaylarının Artışı
Rapora göre, çetelerin saldırıları devam etmekte ve bu durum, bölgede yaşayan insanları daha fazla mağdur etmektedir. Son birkaç gündeki olayların, zorunlu göçü artırarak 11 binden fazla kişinin evlerini terk etmesine neden olduğu vurgulandı.
Açlık Sorunları ve Gıda Güvensizliği
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) analizlerine göre, Haiti'nin 5,4 milyonluk nüfusunun yarısı günlük gıda temininde zorluk yaşamaktadır. Dünya Gıda Programı (WFP) ise Ekim ayındaki raporunda Haiti'nin "Batı yarımküredeki en kötü açlık acil durumu ile karşı karşıya olduğunu" bildirdi ve akut gıda güvensizliği yaşayan nüfusun dünya genelinde en yüksek oranlardan birine sahip olduğunu açıkladı.
Geçmişte Yaşanan Şiddet Durumları
Haiti, yıllardır süren siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi ile mücadele ediyor. 2024 yılına kadar silahlı çetelerin saldırılarında 5 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Başkent Port-au-Prince'in %80'inin çetelerce kontrol edildiği bilgisi, güvenlik durumunun ciddiyetini göstermektedir.
Politik Durum ve Yönetim Değişiklikleri
Yaşanan şiddet olayları, eski Başbakan Ariel Henry'nin istifasına, geçici bir konseyin kurulmasına ve Garry Conille'in başbakan olarak atanmasına yol açmıştır. Konsey, 11 Kasım'da Conille'i görevden alarak iş insanı Alix Didier Fils-Aime'yi başbakan olarak atamıştır.