Eşleri vefat eden kadınların geçimlerini sürdürebilmek için bir paraya ihtiyaç duyarlar. Bu noktada dul kalan kadınlara devlet tarafından eşlerinin ya da babalarının maaşlarını alabilme hakkı tanınıyor. Bu noktada akıllara dul kadın hem eşinden hem babasından maaş alabilir mi? sorusu geliyor. Şimdi gelin sizlere kadınların eşinin ve babasının maaşı aynı anda alabilmeleri için nelerin gerekli olduğunu açıklayalım.
Eş ve Baba Farklı Alanlardan Emekli Olmalı
Dul kalan bir kadın hem eşinin hem de babasını maaşını alabilmesi için bu iki kişinin emekli olduğu birimlerin farklı olması gerekiyor. Örneğin dul kalan kadının babası SSK emeklisi eşi ise BAĞKUR emeklisi ise kadın hem eşinin parasını hem de babasının parasını alma hakkına sahiptir. Bunun dışında eş Emekli Sandığından baba ise SSK’dan emekli olmuş ise yine dul kadın her iki tarafında parasını alabilir. Kadınlar babasının emekli aylığını ve eşinin emekli aylığını ikisi farklı çalışma sahalarından emekli olmaları durumunda alabilirler.
Eş ve Baba SSK Emeklisi ise Dul Kadın Hangi Maaşı Alır?
Dul kadınların eşinin, babasının ya da her ikisinin birlikte maaşını alma hakkına sahiptirler. Fakat eş ve baba SSK emeklisi ise ikisi de aynı birimden emekli oldukları için dul kadın ya eşinin ya da babasının maaşını alma konusunda bir karar vermeleri gerekir. Eğer eşin maaşı yüksekse kadınlar eşinin maaşını, babasından alacağı maaş yüksekse de babasının maaşını alabilir. Böyle bir durumda ise dul kalan kadın iki maaşı birden aynı anda alamaz. Sadece eşinin maaşını ya da babasının maaşından birini seçmek zorundadır.
Dul Kadın Eşinin ya da Kocasının Maaşını Alma Konusunda Serbest mi?
Dul kadın eşinin ya da kocasının maaşını alma hakkına sahiptir. Fakat bu nokta kadınlar eşinin mi yoksa babasının maaşı bağlanırsa mı daha yüksek maaş alacaklarını araştırırlar. Eğer dul kadına eşinden gelen maaş az ise kadın babasından gelen maaşı alma hakkına sahiptir. Eğer babadan gelen maaş daha az ise kadınların bu seferde eşlerinden gelen maaşı kendilerine bağlatma hakları bulunuyor.