DOLAR
34,25 -0,03%
EURO
37,61 0,04%
ALTIN
2.927,09 -0,26%
BITCOIN
2.151.933,68 -0,38%

Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Zurabişvili İçin Yeniden Azil Süreci Başlatılıyor

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, hükümetle uyumsuz dış politikası nedeniyle yeniden azil süreciyle karşı karşıya.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 12:30
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 12:30

Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Zurabişvili İçin Yeniden Azil Süreci Başlatılıyor

Gürcistan'da Politik Çalkantılar Sürüyor

Gürcistan Cumhuriyetinde uzun süredir tartışma konusu olan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, bu kez Gürcistan Parlamentosu Başkanı Şalva Papuaşvili tarafından azil süreci ile karşı karşıya kaldı. Papuaşvili, Cumhurbaşkanı'nın hükümetle koordineli çalışmadan dış politika yürütmekte anayasayı ihlal ettiğini iddia etti.

Yeni Azil Süreci İçin Adımlar Atıldı

Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili, Tiflis'teki ofisinde yaptığı açıklamada, Zurabişvili'nin son dönemde bazı Avrupa ülkelerini hükümet izni olmadan ziyaret ettiğini belirtti. Gürcistan Anayasası gereği, Cumhurbaşkanı'nın dış politika yürütmek için öncelikle hükümetten onay alması gerektiğini vurguladı.

Geçmişteki Denemeler ve Anayasa Mahkemesi Kararı

Papuaşvili, daha önce de benzer gerekçelerle Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunduklarını hatırlatarak, "Gürcistan Anayasa Mahkemesi, 16 Ekim 2023'te Salome Zurabişvili'yi anayasayı ihlal eden kişi ilan etti. Ancak buna rağmen o, hükümet izni olmadan yurt dışına çıkmaya devam etti," dedi.

Seçim Öncesi Strateji

Gürcistan'da 26 Ekim 2023'te genel seçimler planlanırken, Parlamento Başkanı seçimlerden önce Anayasa Mahkemesine başvurmanın ve anayasayı ihlal etme durumunu yeniden onaylatmanın önemli olduğunu belirtti. Yeni parlamentonun ilk oturumlarında en az 100 oyla Zurabişvili'nin görevden alınacağını ileri sürdü.

Uzun Süreli İhtimaller ve Anayasa Maddeleri

Zurabişvili'nin görev süresi bu yılın sonunda sona erecek ancak Papuaşvili, anayasaya göre azil süreci başlatmak için gerekli 50 imza toplayabileceklerini söyledi. İktidar partisi olan Gürcü Hayali, geçen yılki azil sürecinde muhalefetten yeterli destek alamamış ve süreç sonuçsuz kalmıştı.

Bu süreç, Gürcistan'ın siyasi atmosferinde önemli gelişmelere yol açabilir ve uluslararası ilişkilerini etkileyecektir.