Gürcistan, Başbakan İrakli Kobakhidze'nin ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerini 2028 yılına kadar askıya alması kararının ardından düzenlenen protestolarla çalkalanmaya devam ediyor. Protestoların ikinci günü, başkent Tiflis'te parlamento binası önünde toplanan binlerce kişiyle sürüyor.
Göstericiler, Kobakhidze’nin 2028 yılına kadar katılım müzakerelerinin askıya alınması kararını bu akşam da protesto etmek amacıyla buluştu. Gece saatlerinde düzenlenen eylemde, katılımcılar hükümet karşıtı slogana yer verirken, Şota Rustaveli Caddesi'ni trafiğe kapattı.
Bazı göstericilerin parlamento binasının güvenlik kameralarının kablolarını ateşe vermesi ve bina girişine taş atması güvenlik güçleriyle zaman zaman çatışmalara yol açtı. Bu arada, binanın çevresinde ciddi güvenlik önlemleri alındı.
Gösteriler sadece Tiflis’te değil, ülkenin diğer şehirlerinde de devam ediyor. Polis, gece yarısı parlamentonun bir bölümünü kuşatmaya çalışan protestoculara müdahale etmek zorunda kaldı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, olaylarda 32 polisin yaralandığını ve 43 göstericinin gözaltına alındığını açıkladı.
Kobakhidze’nin Açıklamaları
Kobakhidze, AB'ye katılım süreci hakkında yaptığı açıklamada, Avrupa siyasetçilerinin ülkesine yönelik şantaj yaptığını iddia ederek, "Tüm bu konularda şantaja son verin. Müzakere açmak istiyorlarsa bunu masaya koysunlar, ben de bugün imzalarım" dedi.
Başbakan, 28 Kasım'da yaptığı bir başka açıklamada, bazı Avrupalı politikacıların Gürcistan’ın iç işlerine müdahale ettiğini savunarak, "AB ile müzakerelerin başlatılması konusunu 2028 sonuna kadar gündeme almama kararı aldık" ifadelerini kullanmıştı.
Uluslararası Tepkiler
Öte yandan, Avrupa Parlamentosu tarafından yayımlanan güncel bir açıklamada, Gürcistan'daki 26 Ekim tarihli parlamento seçimlerinde ciddi usulsüzlüklerin yaşandığı belirtilerek, seçimlerin bir yıl içerisinde uluslararası gözlem altında yeniden yapılması çağrısında bulunuldu.
Gürcistan, Mart 2022'de AB üyeliği için başvuruda bulunmuş ve Aralık 2023’te aday ülke statüsü kazanmıştı. Ancak, ülkede tartışmalara neden olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe girmesinin ardından, AB'ye katılım süreci Temmuz 2023’te durdurulmuştu.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin, ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya alması kararının ardından başlayan protesto gösterileri ikinci gününde de devam etti.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin, ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya alması kararının ardından başlayan protesto gösterileri ikinci gününde de devam etti.