Gürcistan'da Siyasi İstikrar Vurgusu
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin başlatılmasının askıya alınmasının ardından 20 gündür süren gösterilere rağmen, ülkede istikrarlı bir parlamento çoğunluğu ve hükümetin varlığını sürdürdüğünü belirtti. Kobakhidze, basın toplantısında, "Bu ülkede istikrarlı bir parlamento çoğunluğu var, istikrarlı bir hükümet var, dolayısıyla siyasi kriz yok." dedi.
Gösterilere Yanıt
Kobakhidze, hükümetin 2028 yılına kadar Gürcistan'ın AB üyeliği müzakereleri sürecini askıya alma kararının ardından, bazı radikal güçlerin ülkede istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını ifade etti. Ayrıca, bu tür girişimlere karşı güvenlik güçlerinin önlem aldığını vurgulayarak, devletin şiddet yoluyla hükümeti devrime teşebbüsleri etkili bir şekilde engellediğini belirtti.
Yeni Cumhurbaşkanının Göreve Başlaması
Başbakan, 14 Aralık'ta 6. cumhurbaşkanı olarak seçilen Mikheil Kavelaşvili'nin 29 Aralık'ta yemin ederek görevine başlayacağını duyurdu.
Uluslararası Tepkiler
Gürcistan’ın hükümete tepkili olarak devam eden AB yanlısı gösterilerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, ülkede siyasi kriz yaşandığını savunmuştur. Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, AB ile müzakereleri durduran Gürcistan ile stratejik ilişkilerin askıya alındığını açıkladı. Ayrıca, Baltık ülkeleri, Gürcistan hükümetinin bazı temsilcilerine ülkeye giriş yasağı uygulayacaklarını belirtti.
Gelecek Hedefler
Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olma hedefine ulaşmak için çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.