Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, iklim değişikliğinin artan etkileri nedeniyle ülkesinin ciddi sonuçlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Başbakan Kobakhidze, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) önemli açıklamalarda bulundu.
Kobakhidze, konuşmasında iklim değişikliğinin getirdiği sonuçlara karşı mücadelenin önemini vurguladı ve dünya genelinde süregelen savaş ve çatışmaların, iklim değişikliğiyle mücadeledeki küresel çabaları olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.
Hızla eriyen buzullar ve yükselen deniz seviyeleri gibi sorunların, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri için büyük tehdit oluşturduğunu belirten Kobakhidze, "Maalesef Gürcistan da bir istisna değil ve iklim değişikliğinin ciddi sonuçlarıyla karşı karşıya," dedi.
Küresel ısınmaya karşı mücadele için, ülkelerin 2030 yılına kadar küresel sera gazı emisyonlarını yarıya indirme taahhüdüne bağlı kalmasının kritik önem taşıdığını aktaran Kobakhidze, "Paris Anlaşması'nın belirlediği gibi, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak istiyorsak bu hedefe ulaşmak gerekiyor," şeklinde konuştu.
İklim kriziyle mücadele etmeye yönelik önemli adımlar attıklarını ifade eden Kobakhidze, Abhazya ile Güney Osetya bölgelerindeki işgal sorunu nedeniyle Gürcistan topraklarının %20'sinde iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarının imkansız olduğunu kaydetti.
Bakü'de gerçekleşen konferansın etkili sonuçlar vermesi için Azerbaycan'ı desteklediklerini söyleyen Kobakhidze, "Güney Kafkasya bölgesini, hep birlikte fırsatlar ve başarı bölgesine dönüştürüyoruz," ifadelerini kullandı.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.