DOLAR
34,24 -0,06%
EURO
37,61 0,02%
ALTIN
2.912,05 -0,05%
BITCOIN
2.142.673,91 0,74%

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze: Barışçıl Çözüm Öncelikli Hedefimiz

Gürcistan Başbakanı, Rusya ile barışçıl anlaşmazlık çözümünün önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 23:48
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 23:48

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze: Barışçıl Çözüm Öncelikli Hedefimiz

Gürcistan'da Barışçıl Çözüm Vurgusu

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Rusya ile olan anlaşmazlıkların barışçıl yollarıyla çözümünün ülkeleri için önemli bir öncelik olduğunu belirtti. Başbakan, yaklaşan genel seçimler öncesinde Gürcü Hayali partisi tarafından düzenlenen seçim programının tanıtımı sırasında bu konuya değindi.

Başbakan Kobakhidze'nin Açıklamaları

Tiflis'te düzenlenen etkinlikte konuşan Kobakhidze, Gürcistan'ın dış politikası hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile yaşanan sorunların çözüm yollarına odaklandığını ifade eden Kobakhidze, "Ulusal görevimiz, ABD ve AB ile ilişkilerimizi yenilemek ve ilerletmektir" dedi.

İlişkilerin Yeniden Başlatılması Vurgusu

Kobakhidze, mevcut ilişkilerden memnun olmadığını belirterek, "İlişkileri güçlendirmek için her türlü adım atılmaktadır. Gelecek yıl Ukrayna'daki savaş sona erdiğinde, ABD ve AB ile ilişkilerin tekrar başlaması için gerekli adımları atmayı umuyoruz" dedi.

NATO ve AB ile Entegrasyon

Başbakan, Gürcistan'ın NATO ve AB ile entegrasyonunun dış politikada oldukça önemli bir konu olduğunu vurguladı. Ülkesinin 2030 yılı itibarıyla tam AB üyeliğine hazır olacağını söyledi.

Komşu Ülkeler ile İlişkiler

Kobakhidze, Gürcistan'ın komşularıyla olan ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye ile stratejik ortaklıklarının olağan üstü iyi olduğunu ifade etti. Bu ilişkilerin derinleşmesi için gereken her şeyin yapılacağını belirtti.

Barış Politikasının Devamı

Gürcistan'ın Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleriyle ilgili tutumunu belirten Kobakhidze, tanıyan ülke sayısının 4 olduğunu, bu durumun Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nın başarısı ile değişmeyi beklemediğini belirtti. "Bölgede barış politikasını uygulamaya devam edeceğiz. Pragmatik politika ve Rusya ile anlaşmazlıkların barışçıl çözümü ana önceliklerimizdendir" yorumunu yaptı.