Güney Kore'de Ulusal Meclis, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un görevden alınması için muhalefet partileri tarafından sunulan önergeyi oylamaya hazırlandı. Bugün gerçekleştirilecek oturumda Demokratik Parti ve beş küçük muhalefet partisi, Yoon'un 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle azil sürecini başlatmayı talep ediyor.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, önergenin kabulü için meclisteki üye tam sayısının üçte ikisi, yani 200 milletvekilinin lehte oy vermesi gerekiyor. Muhalefet bloğu, Ulusal Meclis'teki 300 sandalyeden 192'sine sahip bulunuyor ve başarılı olmak için iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor. PPP'den şimdiye kadar 7 milletvekili önergeyi destekleyeceğini açıkladı.
Benzer bir azil önergesi, 7 Aralık'ta yapılan oylamada, PPP milletvekillerinin çoğunun boykot etmesi nedeniyle kabul edilmemişti. Oylamada yalnızca 3 PPP milletvekili önerge için oy kullanmıştı. PPP lideri Han Dong-hoon, muhalefetin önerisini desteklediklerini belirterek, Yoon'un meclis tarafından görevden alınmasının şu anda “tek geçerli yöntem” olduğunu ifade etti.
Güney Kore'de bir devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclis'e sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerektiği belirtiliyor. Azil oylamasının ardından süreç, Anayasa Mahkemesi'ne taşınıyor. Bu süreçte, mahkeme, azil için sunulan kanıtları değerlendiriyor ve 9 yargıçtan 6'sının onayıyla lider görevden alınıyor.
Yoon, 3 Aralık'taki televizyon konuşmasında, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı iddiasıyla sıkıyönetim ilan etmiştir. Ancak, parlamento, bu kararı kaldırdıktan sonra Yoon, sıkıyönetimi sona erdirdiğini açıklamıştı. Sıklıkla hükümeti işlevini yerine getirememekle suçlayan Yoon'un bu kararının arkasında, Kuzey Kore yanlısı güçlerle mücadelenin yattığını savunduğu ifade ediliyor.