DOLAR
34,75 -0,03%
EURO
36,5 0,14%
ALTIN
2.950,47 0,04%
BITCOIN
3.363.841,35 -1,27%

Güney Kore'deki Sıkıyönetim İlanı Sonrası Borsa Yatırım Fonları ve Won Düşüşte

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı sonrası borsa yatırım fonları %7 değer kaybederken, won ABD doları karşısında iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yayın Tarihi: 03.12.2024 20:57
Güncelleme Tarihi: 03.12.2024 20:57

Güney Kore'deki Sıkıyönetim İlanı Sonrası Borsa Yatırım Fonları ve Won Düşüşte

Güney Kore'deki Ekonomik Gelişmeler

Güney Kore'nin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını ifade ederek ülkede sıkıyönetim ilan etmesi, ABD'de Güney Kore hisselerine bağlı borsa yatırım fonları ve para birimi won üzerinde olumsuz etkiler yarattı.

Borsa Yatırım Fonlarındaki Düşüş

New York borsasında EWY koduyla işlem gören iShares MSCI Güney Kore borsa yatırım fonu (ETF), sıkıyönetim ilanının ardından bir önceki seans kapanışına göre %7 azalarak 52,67 dolara geriledi. Bu düşüş, son bir yılın en düşük seviyesini gördü. Ancak, parlamentonun sıkıyönetimin kaldırılmasını kabul etmesinin ardından değer kaybının bir kısmının telafi edildiği gözlemlendi. TSİ 19:50 itibarıyla ABD'de işlem gören Güney Kore ETF'leri %3,9 azalarak 54,52 dolara düştü.

Won'un Değer Kaybı

Ülkenin para birimi won, sıkıyönetim ilanı sonrasında ABD doları karşısında yaklaşık %1,5 değer kazandı. Won, bu süreçte iki yılın en düşük seviyesine gerileyerek yatırımcılar arasında endişe yarattı.

Hisse Senedi Piyasasındaki Etkiler

Güney Koreli şirketlerden Coupang'ın hisseleri %6, KT Corporation'ın hisseleri %3 ve çelik üreticisi Posco'nun hisseleri ise %5 düşüş gösterdi. Bu gelişmeler, sıkıyönetim uygulamasının ekonomik etkilerini daha da belirgin hale getirmiştir.

Sıkıyönetim İlanının Ardındaki Gerekçeler

Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetim ilanını Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmak ve anayasal özgürlük düzenini korumak amacıyla yaptığını kaydetti. Parlamentonun ise Yoon'un sıkıyönetim kararını oylayarak kabul etmesi, siyasi gerilimlerin artmasına neden oldu. Sıkıyönetim ilanı sonrası muhalefetteki Demokrat Parti'nin bütçe tasarısını reddetmesi ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görev kötüye kullanma önergeleri sunması gibi olaylar bu kararı tetikleyen faktörler arasında yer aldı.