Güney Kore'de Protestolar Tırmanıyor
Güney Kore'de, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün dün gece ilan ettiği sıkıyönetim ve bunun parlamentoda kaldırılması sonrasında sivil toplum kuruluşları (STK) protesto gösterileri düzenledi.
Protestoların Arka Planı
Başkent Seul'deki Gwanghwamun Meydanı'nda bir araya gelen Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Katılımcı Demokrasi için Halkın Birliği ve diğer STK üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında Yoon'un sıkıyönetim ilanını anayasaya aykırı ve geçersiz bulduklarını belirtti.
Yaklaşık 400 gösterici, Yoon'un azledilmesi talebinde bulundu. Bir STK yetkilisi, Başkan Yoon'un Ulusal Meclis'i zorlamak amacıyla orduyu harekete geçirdiğini, yayın yasağı getirdiğini ve halkın temel haklarını ihlal ettiğini öne sürdü.
Oturma Eylemi ve Diğer Klinik Eylemler
Ulusal Meclis yerleşkesi yakınlarında başka bir grup ise düzenlediği basın toplantısında Yoon'un derhal azledilerek tutuklanmasını talep etti. Grup, Yoon'un azline yönelik bir önerge kabul edilene kadar oturma eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu. Ayrıca, ülke genelinde birçok kentte mumlarla nöbet tutulduğu bildirildi.
Hükümetten Açıklama
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, olumsuz haberler karşısında halkın kaygılarını anladığını ifade etti. Kabine üyelerine halka hizmet etmeye devam etme çağrısında bulundu.
Sıkıyönetimin İlanı ve Sonrası
Yoon, muhalefetin devlet karşıtı eylemlere karıştığını savunarak sıkıyönetim ilan ettiğini söylemişti. Ancak, 300 sandalyeli Güney Kore parlamentosunda 190 milletvekili sıkıyönetimin kaldırılmasını oy birliğiyle kabul etti. Muhalefet ise Yoon'un sıkıyönetim ilanının, yolsuzluk iddiaları ile bağlantılı olduğunu ileri sürdü.
Güney Kore anayasasının 77. maddesi, Devlet Başkanının sıkıyönetim ilan edebilmesine olanak tanırken, tarihsel olarak sıkıyönetim ilanı en son 1979-1981 yılları arasında askeri darbe ile uygulanmıştı. Bugünkü sıkıyönetim ilanı, ülke tarihinin 13'üncüsü olarak kayıtlara geçti.