DOLAR
35,2 0,09%
EURO
36,66 -0,18%
ALTIN
2.976,51 -0,46%
BITCOIN
3.367.930,48 3,42%

Güney Kore'de Muhalefet, Sıkıyönetimi Anayasaya Aykırı Buldu

Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanını anayasaya aykırı olarak değerlendirerek, halkı korumak için karşı duracaklarını ifade etti.

Yayın Tarihi: 03.12.2024 18:37
Güncelleme Tarihi: 03.12.2024 18:37

Güney Kore'de Muhalefet, Sıkıyönetimi Anayasaya Aykırı Buldu

Demokrat Parti, Sıkıyönetim İlanına İtiraz Ediyor

Güney Kore'de muhalefet partisi Demokrat Parti (DP) lideri Lee Jae-myung, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un bildirilen sıkıyönetiminin "anayasaya aykırı" olduğunu savundu. DP'den yapılan açıklamalarda, sıkıyönetim ile ilgili partili milletvekillerinin Ulusal Meclis'e çağrıldığı belirtildi.

Lee, sıkıyönetim kararını, "anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket" olarak nitelendirerek, "Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek" dedi.

Ulusal Meclis Erişimine Kısıtlamalar Getirildi

Devlet Başkanı Yoon'un sıkıyönetim ilanı sonrası, Ulusal Meclis yerleşkesine giriş ve çıkışlar güvenlik güçleri tarafından engellendi. Yerel saatle 23.30 itibarıyla, Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar, yalnızca milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolünden sonra içeri alınmasına izin verdi.

Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan vatandaşlarla polis arasında arbede yaşandığı bildirildi.

İktidar Partisi de Karara İtiraz Etti

İktidardaki Pahın Gücü Partisi'nin lideri Han Dong-hoon ise sıkıyönetim kararını "yanlış" olarak değerlendirerek, bu karara itirazda bulunacağını açıkladı. Han, sıkıyönetim kararını halkla birlikte engelleyeceklerini ifade etti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Bakan Cho Tae-yul'un söz konusu kararın ardından üst düzey yetkililerle bir toplantı düzenleneceğini açıkladı. Maliye Bakanı Choi Sang-mok da sıkıyönetim ilanından sonra, Merkez Bankası ve diğer mali kurumların yetkilileriyle bir araya geleceğini belirtti.

Sıkıyönetim İlanının Yasal Dayanakları

Devlet Başkanı Yoon, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını öne sürerek ülkede sıkıyönetim ilan etti. Kore Cumhuriyeti Anayasası, Devlet Başkanına, "savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde" sıkıyönetim ilan etme yetkisi vermektedir. Sıkıyönetim durumunda basın, yayın ve mahkemelerin yetkileri dahil birçok özgürlük kısıtlanabilmektedir. Ancak, Ulusal Meclis'in çoğunluğunun sona erdirilmesini talep etmesi durumunda sıkıyönetim kaldırılabilir. 300 üyeli Ulusal Meclis'te 170 sandalyeye sahip olan muhalefet partisi DP, oy çoğunluğuyla sıkıyönetimi kaldırma kapasitesine sahiptir.