DOLAR
34,74 -0,03%
EURO
36,52 0,1%
ALTIN
2.950,96 0,02%
BITCOIN
3.359.470,78 -1,15%

Güney Kore'de Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Devlet Başkanı Yoon'un İstifası İçin Süresiz Grev Başlattı

Güney Kore'de Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol istifa edene kadar süresiz grev kararı aldı.

Yayın Tarihi: 04.12.2024 00:02
Güncelleme Tarihi: 04.12.2024 00:02

Güney Kore'de Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Devlet Başkanı Yoon'un İstifası İçin Süresiz Grev Başlattı

Güney Kore'nin en büyük işçi sendikalarından biri olan Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un istifası için süresiz grev kararı aldığını duyurdu. Yerel basında yer alan haberlere göre, 1 milyondan fazla üyeye sahip sendika, üyelerinin çarşamba sabahı başkent Seul'ün merkezinde toplanarak Yoon'un istifasını talep edeceğini açıkladı.

Sendika açıklamasında, 'Yoon istifa edinceye kadar' süresiz greve gidileceği vurgulandı. Yoon'un liderlik ettiği iktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP) grup başkanı Choo Kyung-ho, Yoon'un sıkıyönetim ilan etme niyetini kendisine bildirmediğini ve bu kararı basından öğrendiğini ifade etti.

Choo, asker ve polisin, milletvekillerinin parlamento binasına girmesini engellediğini belirterek, bu durumun partinin birçok üyesinin sıkıyönetim kararına karşı oy kullanmak üzere Ulusal Meclis'teki acil oturuma katılamadığını kaydetti.

Muhalefetteki Demokratik Parti'nin sözcülerinden Jo Seoung-lae de Ulusal Meclis binasına giren askeri personelin, muhalefet lideri Lee Jae-myung, iktidar partisi lideri Han Dong-hoon ve Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-shik'i gözaltına almaya çalıştığını aktardı. Jo, bu durumu kamera görüntülerini inceledikten sonra doğruladıklarını ifade etti.

Yoon, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını öne sürerek sıkıyönetim ilan etti ve bu durumun Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmak ve anayasal özgürlük düzenini korumak amacı taşıdığını belirtti. Sıkıyönetim ilanından saatler sonra, 300 sandalyeli Güney Kore parlamentosunda 190 milletvekili, sıkıyönetimin kaldırılmasını oy birliğiyle kabul etti.

Muhalifler ise ülkede bir savaş ve kriz ortamının olmadığını, Yoon'un sıkıyönetim kararının arkasında yolsuzluk iddialarının bulunduğunu savunuyor. Güney Kore anayasasının 77. maddesine göre, Devlet Başkanı, 'savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde' sıkıyönetim ilan etme yetkisine sahip. 1979 ile 1981 yılları arasında askeri darbe ile uygulanan sıkıyönetim kararı, 440 gün sürdükten sonra yine askerler tarafından kaldırılmıştır. Bugünkü karar, Güney Kore tarihinin 13'üncü sıkıyönetim ilanı oldu.