Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı sonrasında geçici olarak Devlet Başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo, ABD'ye iki ülke arasındaki ittifakın devam edeceği mesajını verdi. Han, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı 16 dakikalık telefon görüşmesinde, "Hükümetimiz, diplomasi ve güvenlik politikalarını kesintisiz yürüterek Güney Kore-ABD ittifakının korunması ve geliştirilmesi için tereddütsüz çalışacaktır," ifadelerini kullandı.
Han, tüm devlet işlerini Anayasa'ya ve yasalara bağlı yürütüleceğini vurgulayarak, Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi ve Pyongyang yönetimi ile Moskova arasındaki derinleşen işbirliği karşısında Güney Kore-ABD birleşik savunma yapılanmasının güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Han'ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Biden da Han'a teşekkür ederek, "ABD'nin Güney Kore demokrasisinin direncine güveninin tam olduğunu" belirtti. Biden, "ABD'nin Güney Kore ile ittifakına bağlılığı değişmemiştir, Güney Kore-ABD ittifakını ve Güney Kore-ABD-Japonya işbirliğini geliştirmek ve güçlendirmek için Güney Kore ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz," şeklinde konuştu.
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı, Yoon'un muhalefeti devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlamasının ardından gerçekleşti. 3 Aralık'ta televizyon konuşması yapan Yoon, ilk olarak sıkıyönetim ilan etti. Ancak Ulusal Meclis'te yapılan oylamada sıkıyönetim kararı 190 milletvekilinin oyuyla kaldırıldı. Bu gelişmelerin ardından Yoon, Bakanlar Kurulu’nun onayı ile sıkıyönetimi sona erdirdi. Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve diğer muhalefet partileri, sıkıyönetim ilanının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon'un azli için meclise önerge sundu. Ancak ilk önerge 7 Aralık'ta nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedildi. İkinci önerge ise 14 Aralık'ta kabul edilerek Yoon'un görevden geçici uzaklaştırılmasına neden oldu ve Han Duck-soo vekalet ederek devraldı.