DOLAR
34,96 0,02%
EURO
36,78 -0,15%
ALTIN
2.988,78 -0,41%
BITCOIN
3.659.563,75 -1,5%

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Yoon Suk Yeol'un Azil Davasını Görüşmek Üzere Toplanıyor

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un azil davasıyla ilgili duruşma tarihlerini belirlemek için toplanacak.

Yayın Tarihi: 16.12.2024 08:59
Güncelleme Tarihi: 16.12.2024 08:59

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Yoon Suk Yeol'un Azil Davasını Görüşmek Üzere Toplanıyor

Güney Kore'de Ulusal Meclis, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etmesi nedeniyle azline ilişkin önergeyi kabul ettiği bildirildi. Bu gelişmenin ardından Anayasa Mahkemesi, yüksek yargıçlar ile toplanarak azil davasının planlamasını yapacak.

Yonhap haber ajansının aktardığına göre, mahkeme bugün gerçekleştireceği toplantıda, duruşma tarihleri, kanıtların değerlendirilmesi gibi konuları görüşecek. Ayrıca, mahkemenin Yoon’a yargılama yetkisi tebligatı göndermesi ve yanıt talep etmesi bekleniyor. Yoon'un bu tebligata yanıt verme zorunluluğu bulunmuyor.

Duruşmalar tamamlandıktan sonra kamuya açık olarak gerçekleştirilecek. Devlet Başkanı'nın, duruşmalarda bulunması gerektiği plano esasen ileri sürülüyor.

Azil Süreci Nasıl İşliyor?

Güney Kore'de bir devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclis’e sunulan azil önergesinin, meclisin üçte iki oyu ile onaylanması gerekiyor. Diğer kamu görevlileri için ise salt çoğunluk yeterli. Azil oylamasının ardından konu, Anayasa Mahkemesi'ne intikal ediyor. Mahkeme, azil sürecine dair kanıtları dinleyip incelemek üzere duruşmalar düzenliyor ve azil talebini onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sı onay verirse, lider görevden alınıyor.

Eğer Anayasa Mahkemesi Yoon'un azline karar verirse, Yoon, 2017'de azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin ardından bu şekilde görevden alınan ikinci devlet başkanı olacak.

Sıkıyönetim İlanı ve Sonrası

Yoon, 3 Aralık gecesi yaptığı televizyondaki konuşmasında, muhalefetin devlete karşı faaliyetler yürüttüğünü öne sürerek sıkıyönetim ilan etti; ancak parlamentonun bu kararı oylayarak iptal etmesi sonrasında geri adım attı. Yoon, muhalefeti, “hükümetin işlevini engellemekle” suçlayarak sıkıyönetimi, Kuzey Kore yanlısı güçlerle mücadele ve anayasal özgürlükleri koruma amacı taşıdığını ifade etti.

Sıkıyönetim ardından, Savunma Bakanlığı ordudaki komutanlara toplantı talimatı verirken, sıkıyönetim birliklerinin Ulusal Meclis'e girdiği bildirildi. Meclisteki acil oturumda sıkıyönetim kararını iptal eden önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Bu gelişmeden sonra Yoon, kabinenin onayını alarak sıkıyönetimi sona erdirdi.

Bunun yanı sıra, ana muhalefetteki Demokrat Parti ve beş küçük muhalefet partisi tarafından sıkıyönetimin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon’un azli için meclise sunulan önerge, 7 Aralık'taki oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedilmişti. Daha sonra, muhalefet partilerinin ikinci önergesi 14 Aralık'taki oylamada nitelikli çoğunlukla kabul edildi ve Yoon, Anayasa Mahkemesinin vereceği karar beklenirken görevden geçici olarak uzaklaştırıldı. Yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten atanmıştır.