DOLAR
34,13 -0,12%
EURO
38,2 -0,03%
ALTIN
2.916,11 0,03%
BITCOIN
2.179.148,6 0,56%

Güney Çin Denizi'nde Çin Araştırma Gemisine Taciz İddiası

Filipinler, Çin'in araştırma gemisine tehlikeli manevralarla taciz ettiğini öne sürdü, gerilim artıyor.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 09:40
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 09:40

Güney Çin Denizi'nde Çin Araştırma Gemisine Taciz İddiası

Çin Araştırma Gemisine Taciz İddiası

Güney Çin Denizi'nde bilimsel çalışmalar yürüten Çin araştırma gemisi, Filipinler Donanması ve Sahil Güvenliği adına görev yapan gemiler tarafından taciz edildiği iddia ediliyor.

Gemi Personelinin Tanıklıkları

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, "Hayyang Dicı (Okyanus Jeolojisi)-12" adındaki araştırma gemisi, Filipinler Donanması'na ait makineli tüfek monteli bir sürat botu ve bir sahil güvenlik gemisi tarafından tehdit edici manevralarla karşılaştı.

Gemi personelinin ifadelerine göre, önce sürat botu geminin çevresinde zikzaklar yaparak ilerledi, ardından sahil güvenlik gemisi kötü niyetli bir şekilde araştırma gemisinin önünden geçti. Bu taktiklerin, denizde çarpışmayı önlemeye yönelik uluslararası kurallara aykırı olduğu ve Çin gemisinin güvenliğini tehdit ettiği belirtildi.

Geçmişteki Tehlikeli Manevralar

Çinli kaptan, araştırma gemisinin sefer sırasında daha önce de bir Filipinler Sahil Güvenlik gemisinin tehlikeli manevrasını deneyimlediğini aktardı. Habere göre, bu gemi gece saatlerinde ışığını söndürüp, otomatik tanınma sistemini devre dışı bıraktı ve 300 metre mesafeden hızlı bir şekilde geçti, telsiz çağrılarına ise yanıt vermedi.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik sorunları yaşayan bir bölge olarak biliniyor. Çin, 1947'den bu yana bölgenin %80'inde egemenlik iddialarında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu alanda hak iddia ediyor.

Çin'in bu bölgede üsler inşa etmesi, askeri ve sivil varlığını artırması karşısında, bölgedeki diğer ülkelerin yanı sıra ABD de tepkisini ortaya koymuş durumda. 2016'da Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin geçersiz olduğunu belirtmişti.