Güney Afrika'da Yeni Eğitim Yasası Uygulamaya Girdi
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, koalisyon hükümeti tarafından tartışmalara yol açan yeni eğitim yasa tasarısı onaylandı.
Yasa Tasarısının Detayları
Yeni düzenleme ile, devlet okullarının eğitim dilinin belirlenmesi yetkisi hükümete verilmiş durumda. Bu durum, ülkedeki 11 resmi dilden birinin, Afrikaans, konuşan beyaz azınlık tarafından tehdit olarak algılanıyor.
Yasa tasarısının onayı, Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından yürütme başkenti Pretorya'da düzenlenen törenle gerçekleştirilmişti. Ancak, iktidardaki Ulusal Birlik Hükümeti’nin ikinci büyük ortağı Demokratik İttifak (DA) tasarıya itiraz ederek, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunacaklarını açıkladı.
Kamu Eğitimi ve Devamsızlıkla Mücadele
Yasa, devlet okullarında okula başlama yaşını erkene alma, devamsızlık yapan öğrencilerin velilerine ceza uygulama ve öğrencilere yönelik fiziksel şiddeti yasaklama gibi konuları da kapsıyor.
Güney Afrika'da 22 binden fazla devlet okulu bulunurken, bu okullardan 8 bin kadarı tek dilde eğitim verirken, geri kalanları çok dilli eğitim imkanı sunmaktadır. Tek dilde eğitim veren okulların büyük çoğunluğu İngilizce eğitim vermektedir.
Bu yasa, eğitimdeki dil seçiminde hükümete tanınan geniş yetkilerle birlikte, eğitim sisteminde köklü değişiklikler etmekte ve ülkedeki sosyal yapıyı etkileme potansiyeli taşımaktadır.