DOLAR
34,21 -0,14%
EURO
37,88 0,58%
ALTIN
2.928,19 -1,14%
BITCOIN
2.138.930,7 2%

Güney Afrika, Apartheid Dönemi Milislerinin Kalıntılarını Teslim Aldı

Güney Afrika, apartheid döneminde hayatını kaybeden 42 milisin kalıntılarını törenle teslim aldı.

Yayın Tarihi: 26.09.2024 15:41
Güncelleme Tarihi: 26.09.2024 15:41

Güney Afrika, Apartheid Dönemi Milislerinin Kalıntılarını Teslim Aldı

Güney Afrika, Sürgündeki Milislerin Kalıntılarını Aldı

Güney Afrika, apartheid dönemi sırasında sürgün edildiği Zimbabve ve Zambiya'da vefat eden apartheid karşıtı 42 milisin kalıntılarını teslim aldı.

Törenin Detayları

Kalıntıların teslim töreni, başkent Pretoria yakınlarındaki Waterkloof Hava Kuvvetleri Üssü'nde gerçekleştirildi. Törene hükümet yetkilileri ile aile üyeleri katıldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, kalıntıların ülkeye getirilmesinin "Direniş ve Kurtuluş Mirası Rotası Projesi" (RLHR) dahilinde olduğunu belirtti. Ramaphosa, "RLHR, Güney Afrika'nın özgürlüğe giden yolunu anmayı ve korumayı amaçlayan ulusal bir hafıza projesidir," dedi.

Gelecek Törenler

Ramaphosa'nın, yarın Pretoria'daki Özgürlük Parkı Miras Alanı ve Müzesi'nde "eve dönüş" töreni gerçekleştireceği duyuruldu.

Kalıntılar Hakkında

Hükümetin açıklamasına göre, Lesotho, Etiyopya, Tanzanya, Angola ve Rusya'daki Güney Afrikalıların kalıntıları da iade sürecindedir. Ayrıca iade edilen kalıntılardan biri, Nelson Mandela'nın partisinin eski Genel Sekreteri Duma Nokwe'ye aitken, diğer bir isim de 1980'lerde Zimbabve'de ölen Edwin Letsholo Makoti, Pan-Afrika Kongresi'nin (PAC) kurucu üyelerindendir.

1994'te apartheid sisteminin sona ermesinden önce, Zimbabve ve Zambiya'ya giden birçok kişi silahlı mücadele eğitimi alırken hayatlarını kaybetmiş ve o ülkelerde defnedilmişti.